Gemeente Hellevoetsluis


Broedvogelonderzoek`

In 2003 en 2004 heeft de Gemeente Hellevoetsluis de flora en fauna binnen de gemeente laten inventariseren. In 2007 en 2008 wordt dit onderzoek herhaald om te kijken hoe het nu met de flora en fauna in de gemeente gesteld is. De inventarisatie is dit najaar gestart met het muizenonderzoek en het vissenonderzoek. De resultaten hiervan zijn inmiddels bekend en hierover heeft ook een artikeltje gestaan in het februarinummer van de Helius. Het volgende onderdeel van de inventarisatie is het broedvogelonderzoek. In tegenstelling tot het muizen- en vissenonderzoek zal het broedvogelonderzoek niet slechts in tien geselecteerde onderzoekslocaties plaatsvinden, maar in geheel Hellevoetsluis.

Het vogelonderzoek zal ongeveer half maart starten en tot half juli duren. De precieze start van het onderzoek is afhankelijk van het weer. Bij mooi weer en hoge temperaturen beginnen de vogels namelijk eerder met nestelen dan bij lage temperaturen.

De broedvogels worden geïnventariseerd aan de hand van hun zang. Omdat de meeste vogels al voor zonsopgang beginnen met zingen, zullen de onderzoekers vroeg moeten beginnen. Om uilen en andere nachtvogels te kunnen inventariseren is ook een nachtelijke inventarisatieronde noodzakelijk.

De vogelonderzoekers zullen een brief van de Gemeente Hellevoetsluis bij zich hebben waarin staat dat ze voor SOVON vogelonderzoek Nederland werken en dat ze ingehuurd zijn door de gemeente om het onderzoek uit te voeren. Dus als u vindt dat een persoon zich vreemd gedraagt en u twijfelt of u met een vogelonderzoeker te maken heeft, dan kunt u diegene vragen naar de brief van de gemeente.

Voor meer informatie over de broedvogelinventarisatie of de flora- en fauna-inventarisatie kunt u vanaf 17 maart terecht bij mevrouw M. van Santen via telefoonnummer 0181-330313 (ma t/m do) of via email m.santen@hellevoetsluis.nl.

03/10/2008