GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks wil geen wapens aan boord van vliegtuigen

Straatsburg, 10 maart 2008 - Het Europees Parlement debatteert vandaag over vernieuwde regelgeving om Europese luchthavens veiliger te maken. GroenLinks-europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg is voor betere veiligheidsmaatregelen, maar ziet niets in gewapende agenten aan boord van vliegtuigen.

De Europese Unie wil de bestaande wetgeving over de beveiliging van Europese luchthavens vernieuwen. Het is de bedoeling om de regels te vereenvoudigen en te versoepelen wat betreft de controle van passagiers, een verbod op bepaalde producten en bagage in het vliegtuig en het verbeteren van internationale samenwerking.

In het voorstel staat ook dat lidstaten gebruik mogen maken van gewapende veiligheidsagenten in burger tijdens de vluchten. Europarlementslid Buitenweg heeft grote twijfels hierover: Wapens en vliegtuigen gaan niet samen. Het brengt teveel risico s met zich mee, omdat misbruik ervan catastrofale gevolgen kunnen hebben. Stel dat een agent overmeesterd wordt tijdens een vlucht. Een ongeluk is dan snel gebeurd. De veiligheid van burgers wordt niet groter als er wapens aan boord van een vliegtuig zijn .

GroenLinks ziet veel liever een goed werkend veiligheidssysteem op luchthavens. Onlangs nog bleek dat een journalist van SBS 6 zonder moeite een nepbom kon smokkelen aan boord van een vliegtuig op Schiphol. Hieruit blijkt dat strengere veiligheidsmaatregelen hard nodig zijn op de Europese luchthavens. Er moet vooral op de grond goed gecontroleerd worden, zodat de veiligheid in de lucht is gegarandeerd. Passagiers moeten zich veilig voelen voordat ze gaan vliegen , zegt Buitenweg.

De controlemaatregelen moeten wel effectief en proportioneel zijn volgens GroenLinks. Zo pleitte het Europees Parlement al eerder voor het afschaffen van de strenge regels voor het meenemen van vloeistoffen in handbagage. De belangrijkste reden was dat er geen enkele wetenschappelijke studie is geweest die aantoont dat het een effectieve maatregel is.

Helaas zien de lidstaten het niet zitten om de regels voor het verbod op vloeistoffen in handbage aan te passen. De beslissing om dit verbod te handhaven is al genomen door de Europese ministers. Het Europees Parlement kan daar niets meer aan veranderen. Buitenweg vindt dat erg spijtig: De regels veroorzaken veel overlast voor passagiers, terwijl het nut ervan nog niet is bewezen. Ik vermoed dat de Raad geen gezichtsverlies wil krijgen. Terwijl het veel moediger is om te erkennen dat het niets oplost. Ik hoop dat het Europees Parlement vandaag gaat debatteren over nuttige regels die de vliegveiligheid wel kunnen garanderen .


---------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa