VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 10 maart 2008

2008/017/JS

Zorggebruik ouderen veranderd

Deze week werd bekend dat het Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) van VU medisch centrum en VU een subsidie van drie miljoen ontvangt van het ministerie van VWS. De subsidie loopt over de periode 2008-2012. Met deze bijdrage kan LASA door met de vervolgmetingen onder ouderen tussen 61-101 jaar. Als tegenprestatie doet LASA voor VWS ieder jaar een speciaal onderzoek, dit jaar naar ondervoeding en valrisico onder ouderen.

LASA onderzoekt al 15 jaar ouderen in Nederland. Het gaat hierbij om thema s als behoud van zelfstandigheid, cognitieve vermogens, sociale integratie en een gezonde leefstijl.

Ook afgelopen jaar werd onderzoek gedaan voor VWS. Gekeken is naar het gebruik van thuiszorg en welzijnsvoorzieningen door 55-plussers tussen 1992 en 2006. Uit de resultaten blijkt dat 21% van de ouderen tussen 65 en 95 jaar gebruik maakt van een of meerdere welzijnsvoorzieningen. Meest gebruikte voorzieningen hierbij: maaltijdvoorziening, transportdiensten en hulp van de Stichting Welzijn Ouderen. 75-plussers met gezondheidsproblemen zijn de grootste gebruikers van de voorzieningen. Onderzoekers zien ook dat met het ouder worden en het toenemen van gezondheidsproblemen gebruik van voorzieningen toeneemt. Dit geldt nog sterker voor alleenstaanden. Na 2000 zien we dat ouderen meer gebruik maken van de thuiszorg. Dat geldt dan vooral voor alleenstaanden of ouderen die hun partner hebben verloren. Na 2000 weten ouderen de thuiszorg dus beter te vinden.

LASA richt zich op het vastleggen van determinanten en consequenties van veranderingen in lichamelijk, cognitief, psychisch en sociaal functioneren van ouderen. In de onderzoeksgroep zijn van ruim 4000 ouderen gegevens opgenomen. Met deze kennis komen we meer te weten over de oudere generatie van nu maar ook over die van morgen: zullen zij dezelfde mate van zelfstandigheid, sociale participatie en leefstijl en behoeften hebben?

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum,

Jan Spee (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (