Academisch Ziekenhuis Groningen

Maatregelen beperkt waterverbruik in UMCG

10 maart 2008 Sinds 01.00 uur vannacht is er geen watertoevoer naar het UMCG. Het UMCG heeft een eigen reservevoorraad water van 200 m3 (kubieke meter water) en maakt daar sinds vannacht gebruik van. Normaal gesproken verbruikt het UMCG zon 60 m3 water per uur, met rond 8 uur s ochtends een piekverbruik van 100 m3. Zonder maatregelen zou de reservevoorraad binnen enkele uren op zijn.

De verstoorde watervoorziening levert een zeer bedreigende situatie op voor het UMCG. Zodra onze buffervoorraad beneden een bepaald minimum komt, moet de stoomvoorziening (o.a. om te steriliseren) worden afgesloten. Als dat gebeurt, kunnen leidingen krimpen of kapot trekken en scheuren in muren ontstaan. Deze schade is structureel.

Waterbesparende maatregelen
Omdat het onduidelijk is hoe lang de storing nog zal duren, heeft het UMCG een aantal waterbesparende maatregelen getroffen:
* Het UMCG draait zondagsdiensten

* Medewerkers die niet dringend aanwezig hoeven te zijn worden verzocht thuis te blijven

* Alle poliklinieken zijn dicht en alle afspraken afgezegd
* De CSO is alleen geopend voor spoedgevallen
* OK-programma opgeschort

* Aanwezige medewerkers wordt gevraagd zeer zuinig met water om te gaan

* Patiënten mogen niet douchen

* Bezoek wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven (dit geldt voor de hele dag).

Aanvoer water
Inmiddels vullen tankwagens de watervoorraad van het UMCG aan. Per uur wordt 12 m3 naar binnen gepompt. Er wordt gewerkt aan maatregelen om meer water per uur naar binnen te kunnen pompen.

Het UMCG verwacht dat de watervoorziening in het UMCG nog de hele dag problematisch blijft. Hoewel het Waterbedrijf het lek inmiddels gelokaliseerd heeft, betekent dat niet, dat het UMCG nu onmiddellijk weer schoon water kan inlaten. Een groot lek in de leiding betekent dat het water verontreinigd is. Het UMCG wil geen enkel risico nemen, en laat pas weer water in de voorraadtanks als duidelijk is dat alle vervuiling is doorgespoeld.

Contactpersoon: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00.