Hulpverleningsdienst Groningen


Water stroomt weer, kwaliteit nog niet gegarandeerd (update 13.15)
Gepubliceerd: 10 maart 2008, 13:19

Er komt weer water uit de kranen in de plaatsen Groningen, Haren, Noordlaren, Glimmen, Eelde, Eelderwolde, Paterswolde en Zuidwolde. Op dit moment controleert het Waterbedrijf Groningen de kwaliteit van dit water. Het Waterbedrijf sluit echter niet uit dat er bacteriën in het water zitten. Daarom blijft het dringende advies om water voor consumptie voorlopig 2 minuten door te koken op 100 graden Celsius.

Bij de breuk kan de waterleiding drukloos zijn geweest. Daardoor kan er grondwater in de leiding zijn gekomen. Uit voorzorg chloreert het Waterbedrijf daarom het water. Het is mogelijk dat kraanwater naar chloor smaakt. Ondanks de toevoeging van chloor, blijft het kookadvies van 2 minuten van kracht. Ook is het mogelijk dat er luchtbelletjes in het water zitten of dat het een andere kleur heeft. Het advies bij het koken van water is om een pan te gebruiken in plaats van een waterkoker omdat deze automatisch uitschakelt als het water een kookpunt bereikt. Verder wordt een beroep op inwoners van de betreffende gemeenten gedaan om te letten op mensen in hun omgeving die wellicht extra hulp nodig hebben.

Onderzoek naar waterkwaliteit

Dinsdag zijn de eerste uitkomsten van het laboratorium bekend, en zal meer bekend zijn over de waterkwaliteit. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek is het mogelijk dat het advies om water te koken voor consumptie enkele dagen van kracht blijft.

Prioriteit zorginstellingen

Zorginstellingen, scholen, huisartsen, kinderdagverblijven, sportaccommodaties en zwembaden zijn geïnformeerd en geadviseerd over dit incident. Het UMCG wordt door middel van tankwagens voorzien van schoon drinkwater.

Publieksinformatie

Voor inwoners en bedrijven is een informatienummer geopend voor vragen voor over het waterprobleem: (050) 311 44 50. Halverwege de dag waren en ruim 600 vragen binnengekomen op dit nummer. De landelijke crisiswebsite http://www.crisis.nl is ook geactiveerd. Meer informatie is daarnaast te vinden via RTV Noord.

Het probleem ontstond rond middernacht door een breuk in de hoofdwaterleiding op industrieterrein Euvelgunne in de stad Groningen. Daardoor kregen de gemeenten Groningen, Haren, Noordlaren, Glimmen, Eelde, Eelderwolde, Paterswolde en Zuidwolde weinig of geen water. Het lek is maandagochtend weer gevonden.