Gemeente Hoorn


Nieuwe maatregelen in Julianapark

10 maart 2008 - Burgemeester en wethouders hebben besloten tot een aantal extra maatregelen om overlast in het Julianapark tegen te gaan en het verblijfsklimaat te verbeteren. Daarmee komen B en W tegemoet aan aanbevelingen van Recreatie Noord-Holland NV, het bedrijf dat vorig jaar was ingeschakeld voor extra toezicht in het park. B en W besloten al eerder dit jaar dat ook in 2008 extra toezicht in het Julianapark gaat plaatsvinden.

De nieuwe maatregelen zijn: De aanwijzing van een groter losloopgebied voor honden ten zuidwesten van de Nieuwe Wal. Voor de rest van het park geldt een aanlijngebod. De voormalige trailerhelling bij de Nieuwe Wal wordt ontoegankelijk gemaakt voor autos Er komen twee plekken om te barbecuen.

Loslopende honden Op dit moment is er in het Julianapark ten noorden van de Nieuwe Wal een relatief klein losloopgebied. In de rest van het park geldt een aanlijngebod. Daarnaast mogen honden van 1 oktober tot 1 maart los lopen in het hele park. Ondanks de bebording is deze situatie voor hondenbezitters niet erg duidelijk. Handhaving is daardoor moeilijk. B en W hebben ervoor gekozen het gehele gebied ten zuidwesten van de Nieuwe Wal aan te wijzen als losloopgebied. Het losloopgebied wordt daardoor groter en beter te handhaven. In de rest van het park geldt een aanlijngebod. De Nieuwe Wal vormt de scheiding tussen beide gebieden. Er wordt geen uitzondering meer gemaakt voor de periode van oktober tot maart.

De trailerhelling De helling heeft zijn oorspronkelijke functie allang verloren en nodigt nu uit tot rondscheuren op brommers, scooters en zelfs met autos. Het is niet voor 100% te voorkomen dat brommers via andere paden hier nog kunnen komen, maar door de aanleg van een droge greppel wordt de toegang voor autos onmogelijk gemaakt.

Barbecueplekken In 2007 is al besloten om in het park twee plekken in te richten om te barbecuen. Dat gaat nu ook gebeuren in een uitvoering die eenvoudig en hufterproof is. De plekken bestaan uit cirkelvormige betonelementen met een hardstenen uitstraling.