Platform Biologica


Nieuw Europees logo voor biologisch
10 maart 2008

Vanaf 1 januari 2009 is een nieuw Europees logo verplicht voor biologische producten die onder de Europese regels vallen. Er is op dit moment onduidelijkheid bij marktpartijen over het tijdstip van toepassing van het logo en de overgangsperiode. De Europese commissie heeft daarom een FAQ opgesteld.

De vormgeving van het bestaande Europese logo is aangepast aan deze tijd: een groene cirkel met het woord bio en een streep eronder in de vorm van een glimlach. Op dit moment is nog een oud Europees logo in de omloop, dat echter niet verplicht is. Naast het Europese logo mogen producten ook het Nederlandse EKO-keurmerk blijven gebruiken.

FAQ
Naar aanleiding van vragen vanuit de markt heeft de Europese Commissie een FAQ opgesteld, die u hier kunt lezen.

Over de Verordening
De besluitvorming over het nieuwe logo is onderdeel van de nieuwe Europese Verordening voor de biologische landbouw, die eind 2007 is goedgekeurd door de lidsaten. In de loop van dit jaar stellen de Europese Commissie en de lidstaten de uitvoeringsregels op. Voor de praktijk zijn dit vaak de meest belangrijke regels. Op 10 januari 2008 heeft de Commissie een eerste versie van de uitvoeringsregels bekendgemaakt.