Steenkool voor Nederland laat wereldwijd spoor van vernieling achter

10/03/2008 10:59

St. Greenpeace Nederland

Greenpeace roept E.ON op verantwoordelijkheid te nemen voor schendingen van mensenrechten en desastreuze gevolgen voor het milieu

De winning van steenkool voor Nederlandse kolencentrales bedreigt het milieu en schaadt de mensenrechten. Uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat de meeste steenkool voor Nederlandse kolencentrales wordt gewonnen in Zuid-Afrika, Colombia en Indonesië. De rechten van de plaatselijke bevolking én de mijnwerkers worden daar met voeten getreden. Verder veroorzaakt mijnbouw vervuiling van drinkwater, uitstoot van het broeikasgas methaan en wordt er bos voor gekapt. Deze problemen zullen nog groter worden als energiebedrijven besluiten in Nederland nóg vier kolencentrales te bouwen.

"Er zit een smerige wereld achter de winning van kolen", zegt Meike Baretta, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace Nederland. "Nederlandse energiebedrijven zeggen dat hun kolen 'schoon' zijn. Dat is niet alleen hier in Nederland een leugen maar ook in de landen waar steenkool vandaan komt."

Uit het rapport De wereld achter kolenstroom van onderzoeksbureau Profundo in opdracht van Greenpeace, blijkt dat de 8,5 miljoen ton steenkool voor kolencentrales in Nederland wereldwijd een spoor van vernieling achterlaat. Een greep uit van de gevolgen van kolenverbruik in Nederland:


- Eenderde van de steenkool voor kolencentrales komt uit Colombia. De mijnbouw in Colombia heeft geleid tot grove mensenrechtenschendingen, waarbij is gemoord, en volledige gemeenschappen zijn verjaagd door paramilitairen.
- De mijnbouw leidt veelvuldig tot drinkwatervervuiling: agressieve verzurende stoffen vervuilen water en natuurgebieden in de buurt van mijnen.
- In de mijnen zijn de arbeidsomstandigheden slecht en de lonen laag. Vakbonden worden beknot.
- De mijnbouw leidt tot emissies van methaan, een broeikasgas dat twintig keer sterker is dan CO2.

E.ON is als eerste begonnen met voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte. Energiebedrijven geven geen enkel inzicht in de vuile herkomst van steenkool. Het Greenpeace-onderzoek gaat daarom vergezeld van een open brief aan Joost van Dijk, directeur van E.ON. Greenpeace vraagt hem en andere topmensen van energiebedrijven openheid over de achtergrond van kolen. Daarnaast roept Greenpeace de energiebedrijven op te stoppen met investeren in kolenstroom en een grotere bijdrage te leveren aan een schone energietoekomst. Dat kan door een grotere inspanning op energiebesparing en investeren in zonne-energie, windparken, warmtekrachtcentrales op aardgas en duurzame biomassa.