SP Tilburg


Fietspad Berkel-Enschot moet blijven

10-03-2008 * De gemeente wil het fietspad aan de Vlierakkerweg in Berkel-Enschot afschaffen en fietsers voortaan over de gewone rijbaan laten fietsen. SP raadslid Paul Huijgen stelt hierover vanavond vragen aan het college in de raadscommissie Fysiek: "Volgens de gemeente is het juist onveilig om een vrijliggend fietspad in een 30-km zone te hebben. Volgens mij is dat onzin, en dat vindt trouwens ook de schooleiding van het 2College Ruiven wiens leerlingen gebruik maken van dit fietspad".

De Vlierakkerweg wordt een 30-km zone, en dat zou volgens de gemeente niet verenigbaar zijn met een vrijliggend fietspad. Paul Huijgen: "Ten eerste is het al niet zo dat in een 30-km zone ook echt maximaal 30 kilometer per uur wordt gereden. Maar vooral de logica is onnavolgbaar. Ik kreeg een brief van mevrouw Bastings van het 2College Ruiven waarin zij verteld over haar contact met de gemeente. Automobilisten zouden fietsers beter opmerken als die op de rijbaan fietsen in plaats van op een vrijliggend fietspad. Ook bij kruisingen denkt de gemeente dat het veiliger is om op de rijbaan te fietsen dan op een fietspad. En tenslotte meent de gemeente dat er zónder fietspad minder 'dode-hoek-ongevallen' plaatsvinden. Ik vind dat echt flauwekul, met deze argumenten kun je beter overál de fietspaden afschaffen".

De school is trouwens niet eens geïnformeerd over het afschaffen van dit fietspad. "Terwijl er honderden leerlingen van het 2College Ruiven dagelijks gebruik van maken. Terecht dat zij nu aan de bel trekken. Jongeren tussen de 12 en 17 zijn tenslotte niet altijd de best oplettende weggebruikers. Volgens mij moet het fietspad gewoon blijven liggen, en dat zal ik vanavond ook aan het college vragen", aldus Paul Huijgen.