Nieuw-Vlaamse Alliantie


Preventieve gezondheidszorg is bevoegdheid van Gemeenschappen (10/03/08)

Het Nationaal Kankerplan van minister Onkelinx heeft zeker een aantal verdiensten, maar N-VA wijst erop dat preventie een bevoegdheid is van de deelstaten en niet van de federale regering. Onkelinx moet die bevoegdheidsverdeling respecteren.

Als dokter is Louis Ide, N-VA Senator, uiteraard blij dat de strijd tegen kanker hoog op de politieke agenda staat en dat het ook voor de federale regering een prioriteit is. De N-VA verwelkomt bijgevolg alle positieve maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat minder mensen door kanker getroffen worden, dat kankerpatiënten zo goed mogelijk behandeld en zo veel mogelijk genezen kunnen worden en dat er ook geïnvesteerd wordt in wetenschappelijk onderzoek en technologie, aldus Louis Ide.

Voor N-VA is het echter cruciaal dat elk beleidsniveau hierin zijn verantwoordelijkheid neemt en dat men de bevoegdheidsverdeling op het vlak van de gezondheidszorg respecteert. Zo is preventie de bevoegdheid van de Gemeenschappen en niet van de federale regering. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) moet dat dan ook respecteren. Haar Nationaal Kankerplan mag zich niet begeven op het terrein van de preventie: daarvoor zijn de Gemeenschappen bevoegd en dus niet minister Onkelinx.

De Vlaamse Gemeenschap voert nu reeds een zeer actief preventiebeleid: op het vlak van borstkankerscreening scoort Vlaanderen bijvoorbeeld hoge toppen. In de Franstalige Gemeenschap wordt er voorlopig veel minder gescreend. Het is dan ook aan de Franstalige Gemeenschap om op dit terrein zelf grote stappen vooruit te zetten. Dit kankerplan mag alleszins geen aanleiding zijn voor een sluipende herfederalisering van de (preventieve) gezondheidszorg.

Tot slot benadrukt Louis Ide ook dat één van de beste, zo niet dé beste maatregel tegen kanker de veralgemening van het rookverbod is. De N-VA heeft samen met kartelpartner CD&V hiervoor een wetsvoorstel ingediend in Kamer en Senaat. Een veralgemening van het rookverbod is de goedkoopste en meest effectieve manier om aan kankerpreventie te doen. We hopen dan ook dat alle politieke partijen dit wetsvoorstel zullen steunen.

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be