FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: BOVAG-dealers aangepakt om betere cao

Maandagochtend gingen de werknemers van de werkplaats van BOVAG-voorzitter Jan Ploeg in Drachten in staking. Ze legden de hele werkplaats stil. Dinsdag voert FNV Bondgenoten actie bij het BOVAG dealercongres in het Beatrixtheater in Utrecht. Jos Brocken, landelijk onderhandelaar FNV Bondgenoten: "De BOVAG en haar aangesloten bedrijven moeten inzien dat ze zonder hun vaklieden nergens zijn."

De staking bij Van den Brug in Drachten, het bedrijf van de BOVAG-voorzitter, was een groot succes voor de bonden. Terwijl Ploeg bij hoog en bij laag volhield dat zijn werknemers nooit zouden staken, stond zijn werkplaats vandaag stil. Jan Lutje, stakingsleider voor FNV Bondgenoten in Drachten: "Hopelijk doet de staking bij zijn eigen bedrijf Ploeg beseffen dat we het echt menen. Hij moet met een beter bod komen, als hij de stakingen wil stoppen."

Bij het BOVAG dealercongres dinsdag laat FNV Bondgenoten de dealers zien hoe belangrijk hun vaklieden voor hen zijn. Onder het motto `Geen BOVAG-garantie voor vaklieden' krijgen de dealers een pamflet aangereikt waarin de dealers worden opgeroepen zich in te zetten voor een betere cao. Ook worden enkele auto's demonstratief `gerepareerd'.

De acties in de kleinmetaal lopen inmiddels al vanaf 22 februari. Het conflict met de werkgevers lijkt zich voorlopig nog niet op te lossen. Inzet van de vakbonden is een loonsverhoging van 3,5 procent over het hele jaar, meer investeringen in scholing en opleiding van vaklieden, geen vermindering van leeftijdsdagen en handhaving van de oude arbeidstijdenwet in de cao. "Met een gigantisch tekort aan vaklieden, dat in 2010 zal uitlopen tot 70.000, is het belachelijk dat de werkgevers nog steeds niet bereid zijn te investeren. Zonder een goede cao zal de sector in grote moeilijkheden komen,"aldus Brocken. Inmiddels is bij zo'n 350 bedrijven en vestigingen het werk door zeker 10.000 werknemers neergelegd.

---