Leefbaar Rotterdam

Recente schriftelijke vragen

* Overlast Centraal Station

* Kauwgomvrije binnenstad

* Nieuwbouwtarget opschroeven

* Scholen verzwijgen geweld

* Ondergrondse parkeergarage Kruisplein

maandag, maart 10, 2008

Overlast Centraal Station

Geacht College,

De laatste tijd ontvang ik signalen over toenemende overlast op en rond het Centraal Station. In de gang onder de perrons en bij de uitgangen (met name aan de noordzijde) zouden zich hangjongeren ophouden. Er wordt vermoed dat meerderen van hen zich bezig houden met drugshandel. Vooral rond de aankomst van treinen uit België en Frankrijk zouden zij actief zijn.

Afgelopen week ben ik twee maal poolshoogte gaan nemen. Onder de perrons houden zich inderdaad jongeren op, van wie ik vermoed dat ze zich bezig houden met drugshandel of mogelijk met zakkenrollerij. In ieder geval vertoonden zij verdacht gedrag. Bij de uitgang aan de noordzijde trof ik groepen hangjongeren aan.

Het Centraal Station is een belangrijke toegangspoort van onze stad. Het is van belang dat 110.000 reizigers elke dag kunnen rekenen op een prettige omgeving - of in elk geval zo prettig mogelijk voor de tijd dat de verbouwing duurt. Overlast van hangjongeren, drugsdealers en zakkenrollers kunnen we missen als kiespijn.

Naar ik heb begrepen zijn er op het Centraal Station slechts twee medewerkers van de spoorwegpolitie actief. Deze medewerkers zijn verantwoordelijk voor meerdere stations in Rotterdam en omgeving. Daarnaast zijn twee agenten belast met de veiligheid in en rond het CS.

Ik heb hierover de volgende vragen aan het College:


1. Hoe ziet het College de relatie tussen drugshandel en de aankomst van treinen uit België en Frankrijk?

2. Klopt het dat er twee medewerkers van de spoorwegpolitie en twee medewerkers van de politie actief zijn op het CS? En klopt het dat de medewerkers van de spoorwegpolitie niet alleen ons CS, maar meerdere stations moeten bewaken?

3. Zo ja, is het College met mij van mening dat wij van deze vier medewerkers niet kunnen verwachten dat zij alles kunnen zien en oplossen en dat de veiligheid daarmee in het geding kan komen?
4. Wat vindt het College er van om deze capaciteit, zo nodig in samenwerking met de NS, uit te breiden?

5. Welke andere maatregelen is het College bereid te nemen om de veiligheid in en rond het CS te verbeteren?

Met vriendelijke groet,

Hennie van Schaik