Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Actieplan overlast en verloedering

10 maart 2008

* Zie ook De maatregelen uit dit actieplan ter intensivering van de aanpak van overlast en verloedering dienen ter uitvoering van de toezeggingen van dit kabinet ten aanzien van overlast en verloedering in de pijler Veiligheid, Stabiliteit en Respect (pijler V) van het beleidsprogramma. Dit actieplan vormt een onderdeel van het project Veiligheid begint bij Voorkomen dat als doelstelling heeft om een reductie van 25% van criminaliteit en overlast in 2010 ten opzichte van 2002 te bewerkstelligen en is gericht op alle gemeenten. In dit plan wordt voortgebouwd op de vele initiatieven die al in gang gezet zijn door verschillende ministeries. Veel terreinen van het Rijksbeleid raken immers direct of indirect aan overlast en verloedering.

Dit plan richt zich vooral op vormen van overlast waarbij gemeenten en hun veiligheidspartners knelpunten in de aanpak hebben geconstateerd. Deze knelpunten komen onder andere naar voren uit verschillende onderzoeken. Om de uitkomsten uit deze onderzoeken te toetsen, hebben Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gesprekken gevoerd met gemeenten en hun lokale partners.

Uit deze inventarisaties is naar voren gekomen dat een aantal knelpunten met name om een oplossing op Rijksniveau vraagt. Daarbij is duidelijk geworden dat de problematiek in de grotere steden naar verhouding veel groter is dan elders. Verder is duidelijk geworden dat gemeenten niet alleen op verschillende overlastthema's om bijstand van het Rijk vragen, maar dat er ook op overkoepelende thema's zoals de uitwisseling van persoonsgegevens en de invulling van de regierol van gemeenten nog verbeteringen te behalen zijn.

Bestanden


* Actieplan overlast en verloedering (229 Kb) | Pdf-icoon Pdf-bestand

Naar boven

Zie ook
Zie het origineel



* Brief aan Tweede Kamer over aanbieding 'Actieplan overlast en verloedering'
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties