Openbare bibliotheek Amsterdam


Lezingen over ouderdom in de literatuur

10 mrt 2008 - 16:33
Marlies Groen omslag
Marlies Groen
Logo bw 2008
Door Dr. Marlies Groen. In het kader van de Boekenweek een lezing over oude mensen, geleefde levens, herinneringen en ingrijpende gebeurtenissen in het werk van Louis Couperus en anderen. Over oa. Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan, de beroemde Haags-Indische roman van Louis Couperus uit 1906.

En hoewel het boek is inmiddels ouder is dan de personages over wie verhaald wordt, is het beslist geen verjaard of belegen werk. Wat valt er te beleven aan `ouderdom' in de letteren? Wat heeft een ouderwetse auteur als Couperus ons, eenentwintigste-eeuwers nog te zeggen?

In het eerste deel van de lezing gaat Marlies Groen in op Couperus en Van oude menschen en zal ze ook fragmenten laten zien van het televisiedrama uit 1975 met onder andere Caro van Eyck, die gemaakt werd na het enorme succes van De stille kracht een jaar eerder.

Daarnaast worden Vroeger is dood van Inez van Dullemen en De grote zaal van Jacoba van Velde besproken. Twee grote romans die onterecht wel vergeten lijken. Ten slotte zullen er nog enkele andere Nederlandse literaire werken over ouderdom aan de orde komen.

Tijdens en na de lezing is er veel ruimte voor gesprek over ouderdom en literatuur.

Dinsdag 11 maart, 14.30 uur, Bibliotheek Slotervaart Dinsdag 11 maart, 20.00 uur, Bibliotheek Watergraafsmeer Dinsdag 18 maart, 14.00 uur, Centrale Bibliotheek Woensdag 19 maart, 20.00 uur, Bibliotheek Roelof Hartplein Vrijdag 21 maart, 20.00 uur, Bibliotheek Diemen