Ingezonden persbericht

Raad en college blij met SP voorstel vestigingsprotocol

10-03-2008 * Vandaag discussieerde de raadscommissie Maatschappij over het initiatiefvoorstel van de SP over een vestigingsprotocol voor gevoelige maatschappelijke opvang. Een meerderheid van de raad én het college ondersteunden het voorstel. "De perikelen in Fatima waren voor ons de druppel, met dit protocol moet in de toekomst dat soort debacles voorkomen worden", aldus SP raadslid Veerle Slegers.

Alleen TVP en CDA zagen het voorstel niet zitten (LST was niet aanwezig|). "Vreemd, want eigenlijk hadden die rond Fatima dezelfde kritiek, en gaven ze nu ook aan dat er van alles verbeterd moet worden. Maar goed, belangrijker is dat de meeste partijen er het nut wél van inzien, en het college bij monde van wethouder Moorman ook prima uit de voeten kan met ons voorstel", aldus Slegers.

"Om angst en weerstand weg te nemen is het noodzakelijk dat de gemeente samen met de opvangende instellingen de betreffende buurt in een zo vroeg mogelijk stadium serieus neemt, voldoende informatie verschaft en duidelijke afspraken maakt met de buurt over te nemen maatregelen om overlast te voorkomen. Daarnaast is een goed spreidingsbeleid noodzakelijk om de draaglast van opvangplekken evenredig over alle wijken in de gemeente te verdelen", vindt Veerle Slegers.

Voor alle fasen van een dergelijke projecten moet de gemeente zich een aantal zaken afvragen en daar ook voldoende op anticiperen. "Het moet precies en voor iedereen duidelijk zijn wat de voorziening precies inhoudt voordat je onderzoek kunt doen naar een geschikte locatie. De communicatie met buurtbewoners moet dan onmiddellijk van start gaan en ook echt serieus genomen worden. Buurtbewoners weten als geen andere wat de mogelijke knelpunten kunnen worden en kunnen ook heel goed bijdragen aan het nemen van maatregelen om angst en overlast weg te nemen. En een project eindigt niet bij de vestiging: de begeleiding en evaluatie daarvan moet worden vastgelegd zodat iedereen weet waar hij aan toe is". Volgens Slegers is dit protocol daar een goed middel voor: "Je ziet dat nu keer op keer dezelfde fouten gemaakt worden, en dat kunnen we ons niet meer permiteren".

Op 7 april zal de gemeenteraad het SP initiatiefvoorstel formeel worden aangenomen.