Vrije Universiteit Amsterdam

Verzekering van zorg doorgelicht

10 maart 2008

De afgelopen decennia heeft ons stelsel voor sociale zekerheid een aantal ingrijpende wijzigingen doorgemaakt. Dit was nodig als antwoord op de nieuwe economische verhoudingen en als reactie op Europese regelgeving, maar ook de globalisering speelde hierbij een rol. Op dit moment staat de AWBZ als onderdeel van deze wijzigingen ter discussie. Historicus Karel-Peter Companje geeft met het boek Tussen volksverzekering en vrije markt een indrukwekkend beeld van de ontwikkelingen binnen onze sociale zekerheid als reactie op de manier waarop politiek en maatschappelijk middenveld omgaan met theorie en praktijk van privatiseringen en marktwerking bij zorg en sociale verzekeringen.

De behoefte aan het afdekken van risico's van ziekte of lichamelijk gebrek is in de loop der tijd nauwelijks gewijzigd. De manier waarop en de verhouding tussen overheid, middenveld en burgers is wel aan constante verandering onderhevig. In Tussen volksverzekering en vrije markt wordt veel aandacht besteed aan de politieke keuzes die hierbij een rol speelden. De steeds wisselende kleur van regeringen had zijn invloed op de sociale wetgeving. Ook organisaties en professionals in zorg en welzijn speelden een cruciale rol. Zo laten Companje en zijn mede-auteurs zien dat de aanwezigheid van een sterke belangenorganisatie van bijvoorbeeld artsen, bepalend is voor de vorm die een stelsel krijgt. Niet alleen invloed maar vooral ook vrijwillige bijdragen van artsen en van andere werkers in de zorg maakten de opbouw van een goede gezondheidszorg mogelijk. Dat aan dit poldermodel ook risicovolle kanten zaten, werd duidelijk met de parlementaire enquête Buurmeijer in 1992-1993. De uitvoering van de sociale zekerheidswetten werd als reactie hierop hervormd en de invloed van de organisaties van werkgevers en werknemers teruggedrongen. Companje beschrijft dat de gevolgen hiervan tot op de dag van vandaag, bijvoorbeeld met de huidige hervormingen in ontslagrecht, nog voelbaar zijn.

De positie van consumenten (als verzekerden, cliënten en patiënten) was wisselend. Eerst waren zij direct betrokken door hun deelname aan bijvoorbeeld onderlinge kassen. Meer en meer werd deze directe betrokkenheid vervangen door vertegenwoordiging door professionele organisaties zoals vakcentrales. Inmiddels is er volop aandacht voor de mondige burger die de voorzieningen gebruikt op basis van rationele overwegingen. Ontkokering, ontschotting en transparantie zijn voor het goed op elkaar afstemmen van vraag en aanbod onontbeerlijk. De versnippering van de uitvoering heeft tot gevolg dat er weinig greep is op de kosten. Companje c.s. gaan in op de wensen en de plek van consumenten in deze besluitvorming.

Traditioneel worden er heftige debatten gevoerd over hoe de kosten van de volksverzekeringen moeten worden opgebracht: via een premiestelsel of vanuit de algemene middelen, als volksverzekering of voorziening. Het omslagstelsel dat ook voor de AOW wordt gehanteerd staat ter discussie. Steeds moest er rekening gehouden worden met bestaande voorzieningen en belangen. Bepalend voor ons stelsel is de scheiding tussen de verplichte verzekering tegen inkomensverlies bij ziekte en die voor ziektekosten. Companje beschrijft in dit boek de samenhang tussen heden en verleden in deze kwesties.