Gemeente Voorschoten

inspraak

Veilige Traverse verbeterd door inspraak

bloemen

Een veilige doorgaande route door Voorschoten, vooral voor fietser en voetgangers. Dat is het belangrijkste doel van het plan voor de `Traverse' dat vrijdag 7 maart aan de gemeenteraad is gezonden. Daarnaast is het aantrekkelijk en lommerrijk maken van het tracé Leidseweg-Veurseweg een uitgangspunt. Bovendien kan de route weer een halve eeuw vooruit.

De gemeenteraad stemde op 26 april 2007 in met het maken van een masterplan voor de doorgaande route door Voorschoten. Vervolgens viel op 22 oktober het besluit om het ontwerp de inspraak in te brengen. Bewoners, bedrijven, scholen en belangengroepen reageerden eind 2007 eind op het ontwerp gereageerd. Op basis van deze reacties zijn veel aanpassingen in het ontwerp gedaan, zonder de uitgangspunten aan te tasten.

Aanpassingen door inspraak

De inspraak is met ruim tweehonderd reacties zeer vruchtbaar geweest en heeft geleid tot een behoorlijk aantal aanpassingen. Uit de reacties bleek bijvoorbeeld duidelijk de behoefte aan meer parkeerplaatsen dan in het ontwerp was opgenomen. Het voorstel aan de raad is zo aangepast dat er slechts vier parkeerplaatsen over de hele route komen te vervallen. Soms door het verschuiven of nieuw realiseren van parkeerplaatsen, veelal in de nabijheid van de huidige parkeerplaatsen.

Ook was er veel vraag naar meer met verkeerslichten geregelde oversteken. In het herziene ontwerp komen er drie veilige oversteken bij. De locaties van de oversteken zijn bepaald op basis van de schoolroutes: op de Koningin Julianalaan bij de prinses Magrietlaan, op de Leidseweg tussen de Bachlaan en de Badhuisstraat en bij De Gouden Leeuw. De oversteken zijn voorzien van verkeerslichten die op afroep van de voetganger op rood springen.

De Traverse krijgt volgens het aangepaste ontwerp ook meer doorsteken door de middenberm. Die biedt aanwonenden van de route de mogelijkheid om eerder te keren naar tegengestelde rijrichting. Op verzoek van de nood- en hulpdiensten worden de meeste nieuwe bomen in de middenberm vooralsnog niet geplant.

Het landelijk bekende verkeersbureau Goudappel Coffeng heeft het ontwerp getoetst op verkeersveiligheid en een positief advies gegeven. Ook Veilig Verkeer Nederland, dat de plannen bekeek op verzoek van de Adviesgroep Toegankelijkheid Voorschoten, heeft aangegeven dat de verkeersveiligheid wordt verbeterd voor alle weggebruikers en voor voetgangers en fietsers in het bijzonder.

Besluitvorming

Bewoners hebben de gelegenheid om tijdens de commissievergadering Wonen, Ruimte, Groen van woensdag 19 maart 2008 met de raadsleden in gesprek te gaan over het voorstel voor de Traverse. Deze commissievergadering `nieuwe stijl' vindt plaats in het Bondsgebouw naast de Laurentiuskerk aan de Leidseweg, van 19.00 tot 21.00 uur. Vanaf 18.30 uur kunnen geïnteresseerden de zaal binnen gaan waar een informatiehoek is ingericht over het aangepaste ontwerp.

Bewoners die actief in gesprek willen met de commissieleden kunnen zich hiervoor opgeven door een e-mail te sturen naar de heer Van der Does, griffier, griffie@voorschoten.nl. Met vragen kunnen mensen zich wenden tot mevrouw Hogeboom, telefoon (071) 5600 668. Bewoners die de commissievergadering `nieuwe stijl' wel willen bijwonen, maar niet actief in gesprek willen, hoeven zich niet aan te melden. De documenten behorend bij het voorstel, inclusief de inspraakrapportage, zijn hier te vinden en liggen ter inzage in het informatiecentrum van het gemeentehuis.

* 08 maart 2008