Gemeente Zandvoort


RealFit - uniek en betaalbaar programma voor jongeren met overgewicht en hun ouders

Op maandag 10 maart wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd waarop ouders/verzorgers en jongeren alles te weten komen over de cursus voor jongeren (13 t/m 18 jaar) die problemen hebben met overgewicht. De bijeenkomst is van 16.30 tot 17.30 uur in het sportcentrum Kenamju. U vindt dit centrum in de A.J. van der Moolenstraat 47, Zandvoort.

RealFit
De cursus heet 'RealFit' en stelt niet alleen gewichtsverlies of -stabiliteit als doel. Het is juist heel belangrijk dat de deelnemende jongeren beter in hun vel gaan zitten. Er is daarom ook aandacht voor voeding, lifefstyle en de rol van de ouders. Kom langs en laat u informeren over dit unieke en betaalbare initiatief dat gericht is op een complete aanpak waarin die aspecten aan bod komen die er toe doen. De cursus gaat op 27 maart van start met een intakegesprek.

Georganiseerd
De bijeenkomst en de cursus zijn georganiseerd door Sportservice Heemstede-Zandvoort in nauwe samenwerking met de Hulpverleningsdienst Kennemerland (GGD), Jeugdriagg Noord Holland Zuid, Sportcentrum Kenamju, Servicepaspoort, Specifieke Zorg en het Wim Gertenbach College Zandvoort. De gemeente Zandvoort en de provincie Noord-Holland ondersteunen de cursus RealFit.

Gezondheid
Overgewicht wordt momenteel als een van de grootste gezondheidsrisico's gezien. Toch zijn er steeds meer kinderen en jongeren met overgewicht. In Zandvoort is 17% van de jongeren te zwaar. Los van het schoonheidsideaal is het voor veel jongeren gewoon niet leuk om overgewicht te hebben. Ze zijn eerder moe en kunnen niet goed meedoen met sport- en spelactiviteiten. Daarnaast is het risico op gezondheidsproblemen door overgewicht op latere leeftijd groot.

De cursus
Het programma bestaat uit een 12-weeks aanbod waarin bewegen een belangrijk onderdeel vormt. De diverse onderdelen, van fitness tot spinning, worden aangepast aan het niveau van de groep. Ook gaan de jongeren met elkaar een aantal sportieve activiteiten organiseren en ondernemen. De groep deelnemers gaat in de besloten omgeving van sportcentrum Kenamju Zandvoort onder deskundige begeleiding bewegen. Uitgangspunt is dat de groep het bewegen leuk gaat vinden en samen werkt aan een gezondere leefstijl. Motto is 'Beter dik en fit, dan slank en lui'. Tevens wordt er wekelijks middels groepsgesprekken hard gewerkt aan zelfwaardering én is er aandacht voor voeding door een professionele diëtist, die zowel groepsgewijs als individueel de groepsleden begeleiden. Ook ouders worden bij de cursus betrokken. Tijdens twee ouderavonden wordt gekeken hoe zij hun steentje kunnen bijdragen aan een actieve en gezonde leefstijl.

Kosten
RealFit is onderdeel van de campagne Vet Gezond! die gesubsidieerd wordt door de gemeente Zandvoort en de provincie Noord-Holland. Dankzij deze subsidie kost de cursus ¤ 115,-. Abonnees van het Servicepaspoort betalen echter ¤ 95,-. Bij voldoende deelname door zowel de ouders als de jongeren ontvangen de deelnemers ¤ 45,- retour aan het einde van de cursus. Bovendien vergoedt een flink aantal ziektekostenverzekeraars tot wel 75 procent van de cursuskosten.

Meer informatie
Voor meer informatie en aanmeldingen kunnen de jongeren terecht bij het Servicepaspoort: 023 - 8918440
info@servicepaspoort.nl
www.servicepaspoort.nl / www.realfit.nl