GTI NV

Overhoeks zuinig en schoon met energie

Amsterdam, 6 maart 2008

De nieuwe stadswijk Overhoeks in Amsterdam wordt voorzien van duurzame energie. De Ontwikkelingscombinatie Overhoeks (ING Real Estate en Ymere) hebben hierover een contract gesloten met GTI Energy Outsourcing. GTI gaat het ontwerp, de aanleg, het onderhoud en de exploitatie verzorgen van een duurzame energievoorziening die aanzienlijk efficiënter en schoner is dan conventionele systemen. De toepassing van warmte-en koude opslag in de bodem levert een besparing op van 40% op het energieverbruik. De CO2-uitstoot neemt af met 40%, circa 2.900 ton per jaar.

Overhoeks is een nieuw stuk Amsterdam op de zonnige zijde van de IJ-oever, vernoemd naar de markante toren aan het IJ. Eens het domein van Shell Research, wordt Overhoeks nu een inspirerende combinatie van wonen, werken en vrije tijd. Er komen onder meer 2.200 appartementen en penthouses, 70.000 m2 kantoren, diverse hotels en restaurants, het spectaculaire nieuwe Filmmuseum en een uitgestrekt Oeverpark langs het IJ.

Anneke de Vries, country manager Development Nederland bij ING Real Estate: "Overhoeks wordt in alle opzichten een toonbeeld van duurzame gebiedsontwikkeling. De duurzame energievoorziening die GTI gaat aanleggen is daar een belangrijk onderdeel van. De besparingen die hiermee bereikt worden zijn enorm. Dat is niet alleen in het voordeel van de toekomstige bewoners en gebruikers, maar ook van de hele samenleving."

Duurzame energievoorziening
Opvallend is de enorme omvang van het project. Edo van den Assem, CEO van GTI: "Wij bouwen drie energiecentrales met vijf paren warmte- en koudebronnen verspreid over het terrein. Medio oktober begint het boren van de eerste grondwaterbron. Volgens planning leveren wij in het najaar van 2009 warmte en koeling aan de eerste woonblokken en het Filmmuseum. Deze duurzame energievoorzie-ning zorgt dankzij Lange Termijn Energie Opslag voor verwarming in de winter en koeling in de zomer". GTI realiseert de gehele installatie die naast de grondwaterbronnen onder meer bestaat uit afleverstations, warmtepompen en verwarmingsketels. Daarnaast zal GTI, gedurende 15 jaar, het volledig onderhoud en de exploitatie van de energiecentrales verzorgen.

Intensief ruimtegebruik
De energievoorziening van Overhoeks is niet alleen efficiënter en schoner dan een conventionele installatie. Ook in esthetisch opzicht is er sprake van winst: er zijn geen ontsierende installaties op de daken van gebouwen noodzakelijk en de voorziening neemt minder ruimte in beslag. Daardoor neemt het netto gebruiksoppervlak van gebouwen toe.

Shells New Technology Centre, strenge eisen aan energievoorziening In Overhoeks vestigt Shell zijn nieuwe laboratorium: het New Technology Centre. Ook op deze faciliteit voorziet GTI Shell van een energievoorziening op basis van warmte en koude opslag. In het technologiecentrum zal Shell onder meer onder-zoek doen naar de ontwikkeling van schonere fossiele brandstof en van biobrandstoffen. In het centrum zullen op laboratoriumschaal verschillende soorten proeven worden uitgevoerd. Bij uitvoering van de proeven is naast de gebruikelijke koeling van de ruimtes ook extra proceskoeling nodig. Hierdoor zal de energievraag in pieken plaatsvinden. De energievoorziening zal daarom flexibel zijn, afgestemd op de wisselende energievraag.

---

Over GTI
Met de ondernemingen Axima, Elyo, ENDEL, INEO, Tractebel Engineering en Fabricom GTI maakt GTI deel uit van SUEZ Energy Services. SUEZ Energy Services, de Europese leider op het gebied van installaties en technische dienstverlening, ontwikkelt voor opdrachtgevers in de industrie, utiliteit en infratechniek waardevolle oplossingen met betrekking tot ontwerp, realisatie en onderhoud van technische installaties, evenals oplossingen voor energiebeheer en langdurig multidisciplinair beheer.

SUEZ Energy Services telt 67 000 medewerkers en realiseerde in 2007 een omzet van 11.3 miljard euro. SUEZ Energy Services is een van de vier bedrijfsonderdelen van de beursgenoteerde, internationale industriële groep SUEZ.

Over ING Real Estate
ING Real Estate is een geïntegreerde vastgoedonderneming, die zich richt op ontwikkeling, financiering en vermogensbeheer van kwalitatief hoogwaardig vastgoed in alle belangrijke markten wereldwijd met een zakenportefeuille van meer dan 100 miljard euro. ING Real Estate is een toonaangevende internationale vastgoedonderneming en verleent diensten aan een breed cliëntenbestand vanuit kantoren in 21 landen in Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië.

ING Real Estate is onderdeel van ING Groep, een wereldwijd opererende financiële instelling van Nederlandse oorsprong, actief op het gebied van bankieren, verzekeren en vermogens-beheer. ING heeft meer dan 75 miljoen particuliere, zakelijke en institutionele klanten in ruim 50 landen.

Over Ymere
Met Almere, Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer en Schiphol is de noordvleugel van de Randstad de economische motor van ons land. Als netwerkstad functioneert dit gebied steeds meer als één woningmarkt. Hier is Ymere actief. We beheren meer dan 78.000 woningen, winkels en bedrijfsruimtes in de noordelijke Randstad en ontwikkelen daarnaast nieuwe huur- en koopwoningen. De winst die we hiermee realiseren investeren we weer in de maatschappij. Ons doel is het creëren van perspectiefrijke buurten met goede woningen. Nu en op lange termijn.
---