Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, 10 maart 2008

Gemeente Groningen blijft nog steeds slepen met fietsenrekken

De D66-fractie in de gemeenteraad van Groningen wil dat alle spitsrekken in de binnenstad van Groningen worden vervangen door permanente fietsenklemmen. Het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders om maar een beperkt aantal spitsrekken te vervangen door permanente fietsenklemmen gaat volgens D66 niet ver genoeg. De democraten pleiten ervoor om ook de rekken in de Guldenstraat en de Grote Markt noordzijde permanent een plaats te geven.

De invoering van de spitsrekken in de binnenstad van Groningen is begonnen als experiment in het kader van het project "Stadsfietsen". Het College van B&W stelt voor de spitsrekken op de locaties Pelsterstraat, Vismarkt oostzijde, Korenbeurs en Zuiderdiep te vervangen door vaste fietsklemmen. De plaatsing van spitsrekken op de locaties Guldenstraat, Grote Markt noordzijde en Grote Markt oostzijde zou in de huidige vorm voortgezet moeten worden.

De D66-fractie is ontevreden over dit voorstel. 'De evaluatie van het project stadsfietsen laat zien dat de parkeerdruk ook buiten de spitstijden in de Guldenstraat en Grote Markt noordzijde hoog is. Laat de fietsenklemmen dan ook op die dagen staan, dat scheelt ook nog het wekelijkse gesleep,' aldus D66-raadslid Jetze Luhoff . Het argument dat de kwaliteit van de openbare ruimte te veel zou worden aangetast is volgens D66 niet houdbaar. 'de ruim 250 her en der geplaatste fietsen op dinsdagmiddag tasten het straatbeeld veel meer aan, bij permanente fietsenklemmen kun je eveneens kijken naar een ontwerp van de klemmen die beter past bij onze binnenstad,' aldus Jetze Luhoff.

Aanstaande woensdag bespreekt de raadscommissie Beheer en Verkeer de voorstellen van het college. Deze vergadering begint om 16.30.

Noot voor redactie (

Ingezonden persbericht