Gemeente Heerlen

Persbericht

Gemeente Heerlen, 10 maart 2008

Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat 2007

Heerlen scoort goed op landelijke meting

Vorig jaar is in opdracht van het ministerie van Economische zaken onderzocht hoe ondernemers in Nederland in 2007 dachten over het ondernemingsklimaat in hun gemeente. Voor Heerlen is de score voor nagenoeg alle indicatoren gestegen ten opzichte van de vorige meting in 2005. Ook zijn Heerlense ondernemers bovengemiddeld tevreden over het ondernemingsklimaat in hun gemeente: Heerlen scoort meer dan het gemiddelde van de 31 grootste gemeenten van Nederland.

De resultaten uit het onderzoek "Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat 2007" tonen aan dat Heerlen op de goede weg is. Ondernemers en gemeente werken samen aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat en ruimte voor ondernemerschap.

Ondernemers
Vooral de tevredenheid met de veiligheid van de omgeving rondom bedrijfspanden en de herstructurering van bedrijfslocaties laat een sterke stijging zien. Deze en alle andere factoren die te maken hebben met de ruimte en bereikbaarheid zoals ontsluiting, bewegwijzering en de staat van de openbare ruimte zijn hoger gewaardeerd dan in de rest van de grote gemeenten in Nederland. Ook scoren kwaliteit van de bedrijfsomgeving en de beschikbaarheid van bedrijfskavels hoger. Verder vinden de ondernemers dat er voldoende ruimte is voor toekomstige ontwikkelingen. 32% van de ondernemers vindt dat de aandacht voor het ondernemingsklimaat de afgelopen 2 jaar is gestegen; slechts 8% vindt dat de aandacht is afgenomen.

Gemeente

De gemeente Heerlen krijgt een hoge waardering voor kwaliteit in dienstverlening aan ondernemers, regionale samenwerking, communicatie en duidelijkheid in gemeentelijk beleid en regelgeving. De regelgeving op het gebied van bouw, milieu, brandweer, voedselveiligheid scoort hoger dan de 31 grootste gemeenten. Ondernemers vinden wel dat de blik van de gemeente nog meer gericht moet zijn op de Euregio. Volgens hen levert samenwerking over de landsgrenzen heen nog betere resultaten. Promotie en acquisitie waarderen zij hoger dan de vorige meting, maar in de andere grote gemeenten in Nederland is die waardering iets meer gestegen.

De Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat was een representatieve steekproef van regionale, nationale en internationale bedrijven uit alle sectoren zoals industrie, dienstverlening, groothandel, detailhandel, bouw, en land- en tuinbouw. De gegevens uit dit onderzoek zijn een belangrijke input voor vooral de niet fysieke stadseconomie in steden voor hun verantwoording over de prestaties in de periode 2005-2010. In 2004/2005 heeft de nulmeting plaatsgevonden. In 2007 werd de tussenmeting uitgevoerd.

Afdeling Communicatie
Marlie Dix, (045) 5604365
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl


---- --