Ingezonden persbericht


Persbericht

10 maart 2008

Internationaal onderzoek DLA Piper: Een op de vijf bedrijven niet tevreden met beursnotering

International Capital Markets Survey 2008 voorspelt zware concurrentie voor aandelenbeurzen


- Slechts 18% van de bedrijven is van mening dat de mate van transparantie verhoogd wordt door het corporate governance regime van de beurs
- Zeven van de tien bedrijven staan positief tegenover de rol van private equity bij het aanboren van nieuw kapitaal

Amsterdam - In de komende jaren zullen internationale aandelenbeurzen zwaardere concurrentie tegemoet kunnen zien, blijkt uit nieuw onderzoek van DLA Piper advocaten, notarissen, belastingadviseurs. Bijna één op de twaalf bedrijven erkent zich in de afgelopen drie jaar te hebben afgevraagd of hun wensen en ambities op een andere kapitaalmarkt beter zouden worden bediend. Sterker, 20% van de bedrijven geeft een lage score voor de tevredenheid over de beursnotering en twee op de drie wist ten minste één belangrijk aspect van de notering te noemen dat sterk verbeterd zou moeten worden. Slechts 18% van de bedrijven vindt dat de eisen die een beursnotering meebrengt op het gebied van corporate governance, ook daadwerkelijk een verbetering vormen voor de transparantie van de onderneming.

DLA Piper's International Capital Markets Survey inventariseerde deze opinies onder bedrijven genoteerd aan de acht belangrijkste internationale aandelenbeurzen(i) en onder internationale investment banks. DLA Piper heeft dit onderzoek opgezet om de redenen voor verschillende kapitaalmarktstrategieën beter te begrijpen en om trends op de internationale kapitaalmarkten te signaleren vanuit het oogpunt van internationale bedrijven en investment banks.

Het onderzoek maakt duidelijk dat volgens genoteerde bedrijven alle individuele aandelenbeurzen hun eigen sterktes en zwaktes hebben. Zo krijgen de Amerikaanse beurzen de hoogste waardering voor 'toegang tot kapitaal en instituties', terwijl Euronext de hoogste punten scoort voor 'bedrijfsprofiel'. Een opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat veel beursgenoteerde bedrijven de toenemende invloed van private equity en hedge funds op de schuld- en aandelenmarkten als positief ervaren. Volgens een meerderheid van de bedrijven komt dit door de positieve rol van private equity bij het verschaffen van kapitaal, het beïnvloeden van bedrijfswaarderingen en de betrokkenheid van investeerders.

Barbara Van Hussen, partner ondernemingsrecht bij DLA Piper Amsterdam: "Onze bevindingen tonen aan dat de belangrijkste internationale beurzen duidelijk van elkaar verschillen. Ten gevolge hiervan dienen bedrijven goed te bekijken welke beurs bij hen past, afhankelijk van hun ontwikkeling en de sector waarin ze opereren. Een voorbeeld hiervan is het opgeven van de notering op Wall Street ten gunste van een meer lokale notering door bedrijven als TNT, Ahold en Air France-KLM, onder meer vanwege de eisen die de SOx-wetgeving stelt. Bovendien zal de private equity sector in de komende jaren een geduchte concurrent van beurzen blijken op het gebied van kapitaalverschaffing."

Het volledige rapport is op te vragen in hard- en softcopy bij DLA piper amsterdam

(i) NYSE, NASDAQ, London (Main Market en Alternative Investment Market), Euronext alsmede de beurzen in Duitsland, Hong Kong en Australië

EINDE



Ingezonden persbericht