onderzoek van het allergie consortium wageningen Allergie en het Onderzoek van het Allergie Consortium Wageningen 11 mrt 2008 20:00

Onderdeel: Agriculture in Transition

Locatie: Studium Generale van Wageningen Universiteit, Lawickse Allee 13, 6701 AN Wageningen

Organisatie: Studium Generale van Wageningen Universiteit

4 avonden met 2 lezingen per avond en gelegenheid tot vragen stellen

Lezing 3: Allergenen in de voedselbereidingsketen. Docent: Harry Wichers, hoogleraar Immuunmodulatie voor voedsel aan Wageningen Universiteit.

Niet alle allergenen zijn gelijk! Sommige allergenen kunnen wél worden geïnactiveerd als voedsel wordt verwerkt en bereid, andere blijken veel taaier en persistenter te zijn. Diverse soorten (voedsel)allergenen zullen de revue passeren, evenals de (on)mogelijkheden om ieder type onschadelijk te maken middels gerichte ingrepen. Ook zal worden ingegaan op waar de risico's zitten in de voedselbereidingketen, zowel industrieel als bij buitenshuis eten. Als toetje: zitten er ook stoffen in ons voedsel die allergische reacties juist àfremmen?

Harry Wichers is biochemicus en onderzoekt hoe bestanddelen van voedsel inwerken op het menselijk afweersysteem, met als doel om de immuunrespons zoveel mogelijk in balans te houden. Daarnaast participeert hij in allerlei Europese allergieprojecten, waarbij de focus ligt op hoe voedselverwerkingsprocessen kunnen bijdragen aan beheersing van allergieproblematiek.

Lezing 4: De informatiebehoeften van voedselallergische consumenten. Wat moet er op het etiket en hoe?
Docent: Judith Cornelisse-Vermaat, gezondheidseconoom aan Wageningen Universiteit

Ondanks de EU-wetgeving (12 allergenen verplicht melden op etiket) is de voedselallergische consument niet zeker van de veiligheid van de producten. Tijdens de lezing wordt een studie besproken die gehouden is onder 40 consumenten met een voedselallergie. Onderzoekers zijn met hen de supermarkt in gegaan om te kijken welke informatie zij nodig hebben en of ze die ook kunnen vinden. Samen met de resultaten van het vervolgonderzoek zal er advies uitgebracht worden aan de EU hoe de wetgeving zodanig aangepast kan worden dat mensen met een voedselallergie meer zekerheid hebben over de veiligheid van de producten die ze willen eten.

Judith Cornelisse-Vermaat heeft als gezondheidseconoom een achtergrond in het bestuderen van leefstijlen van mensen en het effect daarvan op hun gezondheid. Momenteel is zij als Postdoc werkzaam voor het Europrevall project waarin binnen de hele EU o.a. bestudeerd wordt wat de informatiebehoefte is van mensen met een voedselallergie en wat de sociaaleconomische kosten van voedselallergie zijn voor huishoudens en in de maatschappij.

Elke avond zijn Huub Savelkoul, Luud Gilissen, Harry Wichers aanwezig om aan de plenaire discussie deel te nemen.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden
Er wordt naar gestreefd lezingen direct beschikbaar te stellen via internet http://wurtv.wur.nl

Volgende cursusdag: 18 maart

Meer over dit onderwerp
Site Studium Generale
Contact
Aanmelding verplicht via
info.sg@wur.nl
0317 48 2030

Nadere informatie
Rob.vanhaarlem@wur.nl
tel. 0317-482030
» meer Contact