Technische Universiteit Delft

Coatings
door M&C

Promotie van dhr. W.M. Bos: "Prediction of coating durability. Early detection using electrochemical methods"

11 maart 2008 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ing. W.M. Bos | HBO-ingenieur petroleum- en gastechnologie, Nederland
promotor | Prof.dr. J.H.W. de Wit (3mE)

Prediction of coating durability. Early detection using electrochemical methods
Corrosie van metalen heeft enorme economische consequenties. Gelukkig kan de snelheid van corrosieprocessen worden gereduceerd, vaak tot een niveau waar, in ieder geval tijdelijk, corrosie nagenoeg niet optreedt.
Eén van deze corrosiebeschermingsmethoden berust op barrièrewerking. Het concept van barrièrewerking is om het metalen substraat fysiek te scheiden van het corrosieve milieu. Deze barrières worden veelvuldig toegepast in de vorm van coatings.

Er kunnen twee manieren worden onderscheiden om te bepalen of een coating geschikt is voor toepassing in een bepaald milieu. De eerste benadering betreft het gebruik van zogeheten versnelde testen. In versnelde testen wordt geprobeerd de natuurlijke degradatie versneld te laten optreden zonder dat daarbij het degradatiemechanisme veranderd.
Bij de tweede benadering wordt gebruik gemaakt van gevoelige elektrochemische technieken als elektrochemische impedantie spectroscopie (EIS - Electrochemical Impedance Spectroscopy) en elektrochemische ruismeting (ENM - Electrochemical Noise Measurement) om in een vroegtijdig stadium relevante degradatieprocessen vast te stellen onder niet-versnelde omstandigheden.

De voor- en nadelen van beide benaderingen worden behandeld in dit onderzoek.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 februari 2008