Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 4 maart 2008

Slotconferentie voor EU-project ISLA

Hoe houd je als eilandbewoner het hoofd boven water wanneer de dijken worden doorgestoken? Of wanneer de beroepsbevolking wegtrekt naar het vasteland? Dat en meer zijn de vragen voor de slotconferentie van het internationale eilandenproject ISLA, op 11 en 12 maart in Rothesay op het Schotse eiland Bute. Het project is een samenwerking tussen een aantal kleine eilanden in Noordwest-Europa, gestart in 2004.

Vanuit Nederland heeft het eiland Tiengemeten meegedaan in het project. Hierbij werken de Nederlandse partners Dienst Landelijk Gebied (lead partner) en Natuurmonumenten samen. Schotland neemt deel met de Shetlands en Argyll & Bute, de Ieren met Bere Island en Frankrijk met de eilanden Kemenez en Ouessant. Overheden, particuliere organisaties èn vrijwilligersnetwerken hebben de afgelopen vier jaar in internationale werkgroepen kennis uitgewisseld over specifieke problemen en kansen voor eilanden.

Naast kennisontwikkeling heeft ISLA ook gezorgd voor de uitvoering van projecten op de verschillende eilanden. Zo is op Shetland een nieuw museum geopend en zijn de oude boerderijen op het Nederlandse natuureiland Tiengemeten gerestaureerd. Op het Franse eiland Quéménès werd duurzame electriciteitsvoorziening met wind- en zonneënergie aangelegd. Alle praktijkervaringen en aanbevelingen voor de toekomst voor eilanden zijn vastgelegd in een eindrapport. Dit wordt tijdens de conferentie aangeboden aan de stuurgroep van het project.

De eilanden die aan het project hebben meegedaan, staan model voor de honderden eilanden in Noordwest Europa zonder palmstranden en megahotels. Conclusie is dat het waard is om in deze eilanden te investeren. De eilanden (en eilanders) hebben allen hun eigen unieke karakter en hebben Europa veel te bieden op gebied van toerisme, natuur en landschap.

Als afsluiting van de conferentie wordt de essentie van het project verwoord in een slotverklaring. Deze verklaring maakt duidelijk welke specifieke thema's meer aandacht verdienen van politiek en overheden. Het is een oproep aan politici en beleidsmakers om te blijven investeren in eilanden. Investeringen zoals gedaan in ISLA blijken namelijk doorslaggevend te kunnen zijn voor een duurzaam ontwikkelingsperspectief voor eilandgemeenschappen.

De Europese Unie subsidieert het project vanuit INTERREG, het Europese fonds voor regionale ontwikkeling. Meer informatie over ISLA is te vinden op de website www.isla-europe.com


---