Openbaar Ministerie

Zaak Tevfik Igli in Opsporing Verzocht

Leeuwarden, 5 maart 2008

Het Openbaar Ministerie Leeuwarden en het rechercheteam dat de gewelddadige dood van de 41-jarige Tevfik Igli uit Leeuwarden onderzoekt, hebben besloten in de uitzending van Opsporing Verzocht van 11 maart 2008 aandacht te vragen voor de moord cq doodslag op Igli waarvoor op 11 februari 2008 een 42-jarige man uit Leeuwarden werd aangehouden. OM en politie hebben nog een aantal vragen die zij in het belang van het onderzoek beantwoord wil zien. Het gaat daarbij met name om een oproep aan getuigen van het misdrijf om zich te melden en aan personen die informatie over de persoon van het slachtoffer en zijn achtergrond om duidelijkheid te krijgen over het motief achter de schietpartij.Â

Opnamen

Â

Op woensdag 5 maart tussen 11.00 en 13.00 uur, worden op de plaats van het misdrijf en in de directe omgeving daarvan, opnamen gemaakt voor het programma dat op dinsdag 11 maart om 21.50 op Nederland 1 wordt uitgezonden. Nadere bijzonderheden zullen op 10 maart bekend worden gemaakt.

Â

Achtergrond en stand van zaken

Â

Op maandag 11 februari 2008, rond halfzes âs ochtends, werd de 41-jarige Tevfik Igli op de Groentemarkt in Leeuwarden in zijn auto door meerdere kogels getroffen. Het slachtoffer is nog uit de auto gekomen maar overleed kort daarna op straat aan zijn verwondingen.

Op diezelfde dag werd de 42-jarige verdachte in deze zaak aangehouden. De verdachte ontkent tot nu toe elke betrokkenheid bij het misdrijf. Hij zit in voorarrest met beperkingen, wat inhoudt dat hij, behalve met zijn advocaat, geen contact met de buitenwereld mag hebben. Het wapen waarmee de schoten zijn gelost is nog niet aangetroffen.

Het rechercheteam heeft door middel van een flyeractie tijdens de stille tocht op donderdag 14 februari en via de media (kranten en Plysjepost) een oproep gedaan aan de lezer en de kijker om zich te melden als zij informatie hadden die klaarheid in de zaak kon brengen. Ook de Turkse gemeenschap in Leeuwarden is actief benaderd en de getuigenoproepen zijn ook in het Turks vertaald. Hierop reageerden in totaal 31 mensen.

Een week na het misdrijf, op 18 februari rond dezelfde tijd, werd een passantenonderzoek gehouden waarbij aan voorbijgangers werd gevraagd of zij ten tijde van de moord cq doodslag in de buurt van de plaats van het misdrijf waren. In totaal 38 mensen zijn na dat onderzoek uitgenodigd voor een nader gesprek. Deze gesprekken worden momenteel gevoerd.