Gemeente Venlo


Debat toekomstbeleid Van Bommel Van Dam Museum

6-3-2008

Op dinsdag 11 maart a.s. vindt in de Congreszaal van de Maaspoort een openbaar debat plaats over de Meerjarenbeleidsnota 2008-2012 van Museum van Bommel van Dam te Venlo. Journalist Ruud Linssen, onder meer werkend voor de Groene Amsterdammer, zal in gesprek gaan met Peter Freij, wethouder van cultuur en Rick Vercauteren, directeur van Museum van Bommel van Dam.

De nieuwe beleidsnota is een uitwerking van het werkprogramma Herpositionering Museum van Bommel van Dam uit het door de raad vastgestelde beleidskader Cultuur Manifest! Een transparant museumbeleid over meerdere jaren is essentieel als je als publieke instelling betere (bezoekers)resultaten wilt boeken en efficiënter wilt werken. Een lange termijnvisie op de collectie, presentatiebeleid en de wijze waarop jong en oud tegemoet worden getreden is doorslaggevend voor toekomstige successen.

De komende vier jaren richt het museum zich op het digitaliseren en on-line ontsluiten van de sterk groeiende kunstverzameling, die vanaf komend jaar ook permanent op zaal zal komen te staan, het on-line ontsluiten van de bibliotheek met kunstboeken, het organiseren van (inter)nationaal wisseltentoonstellingsbeleid op de Oost-West as met inhoudelijk sterke en kwalitatief hoogwaardige bruiklenen van beeldend kunstenaars, verzamelaars in Nederland en Duitsland, galeries, kunstmusea en foto-instituten, duurzaam beleid op het terrein van kunst in de openbare ruimte te Venlo, educatie op maat voor de doelgroepen 20- en 50+, het ontwikkelen van echt marketingbeleid en het verder verfijnen van public relations. En dit alles tegen zo laag mogelijke kosten.

De centrale missie: Museum van Bommel van Dam wil méér dan een museum voor actuele kunst zijn. Het museum dient te fungeren als een aangenaam en leerzaam Open Huis waarin jong én oud met regelmaat kunnen genieten van hedendaagse kunst van hoog niveau. Hedendaagse kunst is én blijft de centrale spil en geeft meestentijds richting aan de bewust geprogrammeerde publieksactiviteiten.

Het publiek mag aan de hand van interruptiemicrofoons vragen stellen. Het debat begint om 20.00 uur. Na afloop wordt een aperitief aangeboden.