Gemeente Leiden

Unieke stereoscopische film in raadzaal Leiden op dinsdag 11 maart 2008

De Leidse video amateurs (LVSL, Leidse Video en Smalfilm Liga) vertonen na de raadsvergadering op dinsdagavond 11 maart de film "De Leidse Sleutel" in de raadszaal van het stadhuis. Dit is de eerste stereoscopische film die door een amateurvereniging is gemaakt. Omdat deze film in Leiden is gemaakt en ook opnamen in de raadzaal bevat, heeft de gemeenteraad deze primeur. De gemeenteraadsleden zullen met behulp van een speciale bril daadwerkelijk diepte in het beeld zien. Zij zullen de Leidse sleutels door de raadszaal zien vliegen.

De moderne computertechnologie maakt het nu mogelijk dat ook amateurs stereoscopische films maken. Dat was tot nu toe alleen weggelegd voor maatschappijen met een groot budget. Else van Laere schreef het scenario voor deze film en Gerard de Boer verzorgde de filmische vormgeving van de opnamen tot het monteren en toevoegen van speciale effecten. De film is opgenomen met twee gekoppelde video camera's met groothoeklens.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw waren stereoscopische films erg populair, maar vanwege de technische moeilijkheden bij de projectie is men er mee gestopt. De laatste tijd krijgt dit type film steeds meer belangstelling. Een van de laatste stereoscopische producties was de film Beowulf in 2007.

De Leidse video amateurs hebben met de film "De Leidse Sleutel" letterlijk en figuurlijk een nieuwe dimensie aan hun hobby: "het video filmen" toegevoegd. Op maandagavond 17 maart geven de makers uitleg over deze filmtechniek op een bijeenkomst van de LVSL in Vogelvlucht. Zie www.lvsl.nl. Videofilm hobbyisten zijn welkom, aanmelden bij 0172-589516



Gemeente Leiden