Eerste wetenschappelijk bewijs voor baanbrekende afkickmethode

11/03/2008 09:30

Inderwisch & Kouwenberg

van Inderwisch & Kouwenberg, 11 maart 2008

Eerste wetenschappelijk bewijs geleverd voor baanbrekende afkickmethode

In juni 2007 vond de presentatie van de Prometa Protocol methode in Nederland plaats. Het Prometa Protocol is ontwikkeld voor mensen met een alcohol-, cocaïne- en metamfetamineverslaving. Door het intraveneus toedienen van medicijnen die gunstig werken op het gebied in de hersenen dat is aangetast door de verslaving, wordt de zucht naar het middel waarvan men afhankelijk is gestopt dan wel sterk verminderd. Dat is op zich een enorme doorbraak in de wereld van de verslavingszorg, want behandelaars kunnen zo de ergste vijand ('craving') geheel of grotendeels uitschakelen. De behandelduur bij alcoholafhankelijkheid vergt 3 dagen. Voor cocaïne en metamfetamine gelden behandelclusters van 3 en vervolgens 2 dagen. Deze volgen elkaar op binnen een maand voor optimaal bereik van de aangetaste receptoren op de hersencellen. Psychotherapie en voedingssupplementen zijn de andere pijlers van het protocol

Belangrijk nieuws
Ten tijde van de presentatie waren de wetenschappelijke onderzoeken om het succes van het Prometa Protocol te staven nog in volle gang. Inmiddels zijn in Nederland de eerste resultaten bekend van diverse zgn. double blind placebo onderzoeken en deze zullen binnenkort worden gepubliceerd. Een dubbel blind placebo onderzoek word uitgevoerd op een representatief aantal patiënten, waarbij zowel arts als patiënt niet weten of het middel of een placebo wordt toegediend. Uit de genoemde onderzoeken is gebleken dat patiënten die behandeld zijn volgens de Prometa Protocol methode, een significante reductie van craving hadden t.o.v. de patiënten behandeld met de placebo. De resultaten werden vastgesteld en gemeten op een internationale 'craving-schaal'. Beide groepen patiënten zijn gedurende het onderzoek psychotherapeutisch begeleid.

Sinds de introductie in Nederland zijn ca. 50 personen doorverwezen naar Zwitserland, waar onlangs een tweede behandelkliniek is geopend. Inderwisch & Kouwenberg hebben sinds 2005 ca. 100 verslaafde cliënten begeleid conform het Prometa Protocol. Het abstinentiepercentage van deze groep ligt momenteel op 76.8%. Ter vergelijk: de reguliere methoden behalen een score die ligt tussen de 20 en 30%.

In maart 2008 zullen gesprekken worden gevoerd met een aantal vertegenwoordigers van de overheid om te beoordelen of het Prometa Protocol past binnen de door de overheid gesteunde projecten.

Recentelijk heeft 1 van de licentiehouders, Björn Kouwenberg (alcoholverslaafd, en 4 jaar abstinent), de behandeling in Zwitserland ondergaan om de effecten aan den lijve te ervaren.





http://www.afkicken.org/