Gemeente Nijefurd


Gaast

Koninklijke onderscheiding voor Hielke van der Gaast

Lintje voor de heer van der Gaast.JPG

Op zaterdagavond 7 maart 2008 reikte burgemeester J.W. Boekhoven aan de heer Hielke van der Gaast (68) uit Workum tijdens zijn afscheid als bestuurslid van de Vereniging Concours Hippique Rijs een Koninklijke onderscheiding uit. De feestelijke avond begon om 20.30 uur in Hotel Welgelegen in Harich.

De heer Van der Gaast heeft zich ruim 30 jaar vrijwillig ingezet voor het Concours Hippique in Rijs. Vanaf 1976 is hij algemeen bestuurslid, vanaf 1980 tevens penningmeester, vanaf 1996 vice-voorzitter en vanaf 2002 tot heden voorzitter. De Vereniging Concours Hippique Rijs heeft zo'n 300 leden die op de eerste zaterdag van augustus een Nationaal Concours Hippique houdt; de circa 4.000 toeschouwers komen uit het hele land hier naar toe. De heer Van der Gaast heeft mede door zijn tomeloze inzet, gestalte gegeven aan de ontwikkeling van het concours tot één van de meest toonaangevende tuigpaardenconcoursen van ons land.

Vanaf 1993 tot heden is decorandus medeoprichter en bestuurslid van de Stichting Morra Manege in Koudum. De Morra Manege is een goeddraaiende manege. Met het hebben van een manege in Koudum wordt aan een grote behoefte in onze omgeving tegemoetgekomen, aan welke ontwikkeling de heer Van der Gaast sinds 1996 een behoorlijke bijdrage heeft geleverd. Hij is zeer bekwaam in het leggen van contacten met ondersteunende particulieren, verenigingen en bedrijven. Binnen de organisatie fungeert hij voorts als contactpersoon naar de juryleden bij wedstrijden en concoursen die 14 keer per jaar worden georganiseerd.

Ook voor de protestantse gemeente heeft de heer Van der Gaast zich vanaf 1995 tot 2006 op diverse terreinen ingezet, zoals als ouderling en als pastoraal assistent.

Deze bijdragen van de heer Van der Gaast aan de samenleving, en dan met name aan de hippische sport zijn zeer lovenswaardig. De leefbaarheid op het platteland wordt geïnspireerd en geactiveerd door het vele en goede vrijwilligerswerk, waaraan de heer Van der Gaast zeer zeker zijn steen(tje) heeft bijgedragen.

Gezien de aard, de uitstraling en de betekenis van deze activiteiten is de heer Van der Gaast benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.