Vluchtelingenwerk Nederland

11-03-2008 / Persbericht

VluchtelingenWerk Nederland: stop uitzetten asielzoekers Griekenland

Erbarmelijke omstandigheden voor asielzoekers in Griekenland

`Asielzoekers die Nederland naar Griekenland terugstuurt komen daar in vreselijke situaties terecht. Mensen hebben nauwelijks de mogelijkheid asiel aan te vragen, krijgen praktisch geen juridische bijstand en als zij als illegaal worden opgepakt, worden ze zonder pardon naar de gevangenis gestuurd en vaak mishandeld', vertelt Edwin Huizing, directeur van VluchtelingenWerk Nederland. Naar aanleiding van deze steeds sterker wordende signalen roepen VluchtelingenWerk Nederland en Amnesty International staatssecretaris Albayrak van Justitie op uitzettingen naar Griekenland stop te zetten.

Asielzoekers die via een ander Europees land in Nederland aankomen, de zogenaamde Dublinclaimanten, worden naar het eerste Europese land van binnenkomst verwezen voor het indienen van een asielverzoek (conform de Europese Dublinverordening). Nederland kijkt dan niet naar het asielverzoek, want dat is de verantwoordelijkheid van het eerste land, waarnaar de asielzoeker vervolgens wordt uitgezet.

Maar de behandeling van asielzoekers in Griekenland is rampzalig. Het wordt asielzoekers in Griekenland zo goed als onmogelijk gemaakt asiel aan te vragen en er is een schrijnend gebrek aan opvang. Uit cijfers blijkt dat alle asielverzoeken in de praktijk in eerste instantie worden afgewezen. De bejegening en gebrekkige opvang leiden tot erbarmelijke omstandigheden voor veel asielzoekers, onder wie ook Irakezen die de oorlog ontvluchten. Een deel van de Irakezen komt via Griekenland de EU binnen.

Er komen steeds meer berichten over ernstige mensenrechtenschendingen
- mishandeling, detentie onder mensonterende omstandigheden - door de Griekse autoriteiten. Medewerkers van VluchtelingenWerk Nederland en Amnesty International constateerden vorige maand met eigen ogen de wantoestanden in Griekenland. Zij zagen meer dan duizend mensen in lange rijen staan om een asielverzoek in te dienen, velen kregen geen kans het gebouw binnen te komen. Volstrekt willekeurig werden mensen toegelaten of tegen betaling aan `mediators' naar binnen geloodst. Het resultaat is dat de asielzoekers grote risico's lopen en zonder voorzieningen over straat zwerven.

Het Europese Hof van Justitie heeft het land al eerder veroordeeld omdat het zijn verplichtingen over opvangvoorzieningen voor asielzoekers niet nakomt. De Europese Commissie heeft Griekenland weer voor het Europees Hof van Justitie gedaagd, omdat zij vindt dat Griekenland zich niet aan zijn verantwoordelijkheden onder de Dublinverordening houdt.

`De manier waarop ze in Athene met asielzoekers omgaan, maakt het terugsturen van asielzoekers vanuit Nederland onverantwoord', aldus Huizing. VluchtelingenWerk Nederland en Amnesty International roepen daarom in een brandbrief aan staatssecretaris Albayrak op tot het stoppen met uitzetten naar Griekenland. Noorwegen ging naar aanleiding van berichten over de structurele en ernstige tekortkomingen in de Griekse asielprocedure hier al eerder toe over. Duitsland zet geen alleenstaande minderjarige asielzoekers meer uit.

De brief zoals gestuurd aan de aan de staatssecretaris over dit onderwerp kunt u hieronder lezen en/of downloaden.
* Brief DublinII-verordening

Doe mee, vul de vragenlijst in.
Online doneren. Klik hier.

CBF Keur