BouwNed

Feestelijke start vakgroep Opleidingsbedrijven
11-03-2008

Op 4 maart jl. hebben de samenwerkingsverbanden, voortaan opleidingsbedrijven geheten, de vakgroep Opleidingsbedrijven opgericht. Deze zeer goed bezochte, feestelijke bijeenkomst heeft plaatsgevonden in hun nieuwe "clubhuis" het Bouwhuis in Zoetermeer.

Deze opleidingsbedrijven hebben gebruik gemaakt van de in december vorig jaar geboden mogelijkheid om volwaardig lid te worden van Bouwend Nederland. De vakgroep Opleidingsbedrijven heeft inmiddels al ruim 52 leden. Een feestje waard vond men. En dat was te zien en te merken.

Veel van de B&U opleidingsbedrijven waren voorheen lid van de Vesan. In de infrasector waren de Stichtingen Praktijkopleiding Grond-, Weg- en Waterbouw (SPG's) veelal lid van de Vesin. Al enkele jaren zochten deze opleidingsbedrijven aansluiting bij Bouwend Nederland. De voornaamste motivering is dat zij, individueel noch in Vesan/Vesin-verband tevreden waren met de mate waarin ze zich konden profileren en de belangen op beleidsniveau konden behartigen.

Na jaren van onderhandelen en voorbereidingen gaf het bestuur van Bouwend Nederland uiteindelijk in december 2007 haar fiat aan het openstellen van het volwaardig lidmaatschap voor de opleidingsbedrijven. Het bestuur sprak daarmee haar overtuiging uit dat door bundeling van krachten en verbetering van de samenwerking nog beter vorm en inhoud gegeven kan worden aan de vakopleiding in de sector bouw, infra en gespecialiseerde aannemerij.

De handen zijn op 4 maart 2008 daadwerkelijk ineen geslagen. De nieuwe vakgroep ziet belangrijke uitdagingen voor zich. Belangrijkste uitdaging is de zorg voor voldoende instroom van nieuw personeel, onder andere ter vervanging van de uitstroom ten gevolge van de vergrijzing. De totale bouwnijverheid heeft een vervangings- en uitbreidingsvraag van 27.000 werknemers per jaar. Het deel daarvan voor de sector bouw, infra en gespecialiseerde aannemerij betreft 14.000 werknemers per jaar. Om aan deze vraag te kunnen voldoen hebben Bouwend Nederland en de leden van de nieuwe vakgroep elkaar hard nodig. Dat is ook de reden voor Bouwend Nederland om samen met de opleidingsbedrijven een nieuwe, driejarige instroomcampagne te beginnen `The skyline is yours'.

Een andere grote uitdaging is het behouden van personeel voor de sector. Modern personeelsbeleid kan hierbij een rol spelen. De goede uitvoering hiervan start juist bij de opleidingsbedrijven. Daarnaast is een cultuurverandering in de hele sector noodzakelijk. Iedereen die potentieel in de bouw werkzaam kan zijn, moet zich in die bouw ook thuis kunnen voelen. In de bouw is bijvoorbeeld nog volop plaats voor allochtone en vrouwelijke werknemers, categorieën die tot op heden in de bouw ondervertegenwoordigd zijn. Het vergroten van hun aandeel is bij uitstek een uitdaging welke we met Vakgroep en Bouwend Nederland samen moeten oppakken. De blik moet ruimer, Opleidingsbedrijven staan voor iedere medewerker die de bouw instroomt aan de basis. Als we de bouwcultuur willen beïnvloeden kan de sector dit laten beginnen bij de basis, bij haar opleidingsbedrijven.

Toostend met een glas champagne in de hand en een feestelijke stemming werd de dag ingeluid. Tegen het eind van de dag na een drietal workshops hadden de leden van de kersverse vereniging het bestuur zoveel inhoudelijke input gegeven dat er voor beleidsmatige ontwikkeling de eerste jaren voldoende om handen is.

Nederland en onze sector zullen na vandaag in positieve zin nog veel van de nieuwe vakgroep Opleidingsbedrijven horen.