FNV Bouw

datum: 11-03-2008 / bericht: 1 van 36

Ruim 80% van FNV Bouw-leden: vervroegde uittreding belangrijk

Een enquête van de regio Noordwest van FNV Bouw laat zien dat veel van haar leden pensioen een buitengewoon belangrijk aandachtspunt vinden. Zo vindt ruim 80% het van belang om vervroegd te kunnen stoppen met werken. Daarbij is er nauwelijks verschil tussen jong en oud.

De enquête is gehouden onder 5.000 leden in de regio. Leden is gevraagd naar ervaringen in hun huidige werk, ideeën over werk in de toekomst en zaken als prepensioen en pensioen. Ruim 750 leden uit verschillende sectoren in de bouw hebben aan de enquête deelgenomen.

"Pensioen is een belangrijk aandachtspunt onder onze leden", aldus voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw. "Ruim 80% zegt vervroegd uittreden als een belangrijke arbeidsvoorwaarde te zien. Daarbij is er weinig verschil tussen jong en oud. Verder wil ruim 40% van die 80% gebruik maken van het vervroegde pensioen in deeltijd. Bijna de helft wil daar meer informatie over, want op dit moment blijkt men nog niet voldoende op de hoogte van de mogelijkheden. Daar ligt dus nog een belangrijke rol weggelegd voor ons maar ook voor de werkgever. Zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt geeft dit een win-win-situatie. De werknemer blijft nog langer (gedeeltelijk) in dienst en de werkgever behoudt langer ervaren personeel." Het is echter wel zaak om gezond vervroegd met (vervroegd) pensioen te kunnen gaan. "Ook hier is er nog werk aan de winkel, want maar liefst 90% van de mensen geeft aan dat de werkdruk gestegen is", aldus Van Haaster. "Een bijzonder hoog percentage."

Op 19 april 2008 organiseert de regio Noordwest een 'Doe-dag' in Amersfoort om mensen te informeren over allerlei onderwerpen die te maken hebben met (gezond) werk, opleiding, loopbaanondersteuning, deeltijdwerk en pensioen. Van Haaster: "Je kunt die dag je eigen programma samenstellen en kiezen voor onderwerpen die jou aanspreken. En je krijgt direct antwoord op je vragen. Want weten hoe regelingen werken is één, maar het goed voor jezelf organiseren is twee." Naast informatie is er ook entertainment voor de bezoeker, zoals een culinaire speech van Pierre Wind. Vakbondsleden, partners, or-leden, werkgevers en vertegenwoordigers van allerlei instanties zijn van harte welkom. Meer informatie is te vinden op www.fnvbouw.nl, Noordwest. Aanmelden kan via FNV Bouw regio Noord West op telefoonnummer 0348 - 465600 of per email: rknoordwest@fnvbouw.nl. Het programma wordt dan thuisgestuurd.