Gemeente Midden Delftland


---

Commissie Mooi Delfland adviseert

---

Commissie Mooi Delfland adviseert over de "groene parel" van de zuidelijke Randstad (11-03-2008)

Commissie Mooi Delfland adviseert over de "groene parel" van de zuidelijke Randstad

(persbericht van het Randstad-Urgentprogramma Mooi en Vitaal Delfland)

Een commissie van vier hoogleraren gaat adviseren over de manier waarop het waardevolle groene Delflandgebied effectief kan worden beschermd. De adviescommissie Mooi Delfland zal ook aandacht besteden aan het behoud en de ontwikkeling van het gebied en hoe die kunnen worden gefinancierd.

Bestuurder Christiaan van der Kamp heeft de adviescommissie Mooi Delfland geïnstalleerd. Hij deed dat - mede namens minister Gerda Verburg van LNV - in zijn rol als regionaal bestuurlijk trekker van het Randstad-Urgentprogramma Mooi en Vitaal Delfland. De adviescommissie bestaat uit de hoogleraren Roel in 't Veld, Willem Korthals Altes, Arnold van der Valk en emeritus hoogleraar Jaapvan Duijn. De commissie zal nog dit voorjaar haar advies uitbrengen aan het Rijk, de provincie, de waterschappen en degemeenten in de regio.

Het groene Delflandgebied tussen Maassluis en Zoetermeer wordt gezien als de "groene parel" van de zuidelijke Randstad. Het is een restgebied van een authentieke Hollandse polder in een zwaar verstedelijkte regio. Het gebied voorziet in de behoefte aan groen en recreatie voor stedelingen. De bescherming en het beheer van het gebied zijn ingewikkeld vanwege de afname van de melkveehouderij, de ruimtebehoefte van de steden en glastuinbouw en de vele betrokken overheden. Het risico bestaat dat het gebied verbrokkelt en verrommelt als de Reconstructiewet Midden- Delfland is afgelopen en als de verstedelijking en de uitbreiding van de glastuinbouw ten oosten van de A13 verder doorzetten.

De commissie is ook gevraagd te adviseren over de planologische bescherming van het veenweidegebied dat wordt gevormd door de gebieden Midden-Delfland, Oude Leede en Ackerdijkse Plassen. Daarnaast kijkt de commissie naar het duurzame behoud en de gerichte ontwikkeling van het gehele Delflandgebied. Dat omvat ook de recreatiegebieden aan de rand van de steden, en de groenzones en recreatieve routes tussen Delfland en de omliggende steden. De adviescommissie Mooi Delfland is een initiatief van het Randstad-Urgentprogramma Mooi en Vitaal Delfland. Minister Verburg en wethouder Van der Kamp zijn de bestuurlijke trekkers van het programma.

---