Van Gerven over wachttijden bij niertransplantaties bij levende donoren

Antwoorden op kamervragen van Kant en Van Gerven over wachttijden bij niertransplantaties bij levende donoren

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2830694

10 maart 2008

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van de Kamerleden Kant en Van Gerven (beiden SP) over wachttijden bij niertransplantaties bij levende donoren (2070810350).

Vraag 1
Is het waar dat er wel een kostendekkende vergoeding bestaat voor postmortale donornefrectomie, maar niet voor donornefrectomie bij levende donatie, omdat deze geen verrichting is die valt onder de Wet bijzondere medische verrichtingen? 1)

Antwoord 1
Voor beide vormen van nierdonatie bestaat een kostendekkende vergoeding en de Wet bijzondere medische verrichtingen speelt daarbij geen rol.
De uitnameoperatie wordt bij een postmortale donor door de Nederlandse Transplantatie Stichting direct verrekend met de verzekeraar van de ontvanger. Het ziekenhuis waar de transplantatie plaatsvindt, ontvangt hiervoor geen rekening.
Voor de wijze van vergoeding bij een levende niertransplantatie verwijs ik u naar antwoord 3 van de eerder gestelde vragen over de wachtlijsten voor niertransplantaties (ingezonden 28 januari 2008).

Vraag 2
Deelt u de mening dat, gezien de behoefte aan donoren en de toename van het aantal niertransplantaties bij levende donoren, het gewenst is dat er wel een kostendekkende vergoeding komt? Zo ja, bent u bereid nefrectomie bij levende donatie ook onder de vergunning in het kader van de Wet bijzondere medische verrichtingen te laten vallen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Het huidige bekostigingssysteem biedt voldoende ruimte voor een kostendekkende vergoeding. Ik heb voorts het volste vertrouwen dat de niertransplantatiecentra in het overleg met de verzekeraars komen tot overeenstemming over noodzakelijke productieverhoging van het aantal niertransplantaties. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft inmiddels in een circulaire aan de zorgverzekeraars opgeroepen verhoogde productieafspraken te maken met de niertransplantatiecentra. De Wet bijzondere medische verrichtingen is een concentratieinstrument, geen bekostigingsinstrument. Ik overweeg daarom geen vergunningsplicht voor nefrectomie bij levende nierdonaties.


1)
http://www.cvz.nl/resources/rpt0609%20wachttijden-niertransplantaties_ tcm28-22089.pdf

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van de leden Kant en Van Gerven (beiden SP), ingezonden 28 januari 2008, (vraagnummer 2070809860).