Gemeente Drechterland

11-3-2008
Snelheid staat voorop

Gemeentegrenzen spelen geen rol meer bij uitruk brandweer

Welk brandweerkorps uitrukt voor een hulpverlening of een brand is voortaan niet meer afhankelijk van de gemeente waarin het incident plaatsvindt, maar van welke eenheid het snelst ter plaatse kan zijn. Dat is de wijze waarop brandweerkorpsen in de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord vanaf 12 maart werken.
De meldkamer kijkt bij een alarmering welke brandweerauto het snelst aanwezig is. In de praktijk kan het dus voorkomen dat bij een brand het blusvoertuig uit de buurgemeente komt voorrijden. Berekeningen hebben uitgewezen dat daarmee een tijdwinst van 1 tot 11 minuten kan worden geboekt.
Over het opheffen van gemeentegrenzen wordt in brandweerland al geruime tijd gesproken. In opdracht van de toenmalige Regionale Brandweer, werd in 2005 door een extern adviesbureau een inventariserend onderzoek gedaan naar aanrijtijden van de brandweer. Ook is er onderzocht of de brandweerzorg op efficiënte wijze gestalte kreeg.
Mede naar aanleiding van dat onderzoek is nu, ruim twee jaar later, het opheffen van de gemeentegrenzen voor brandweerzorg bijna een feit. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, waarin 26 gemeenten samenwerken, volgt daarmee een landelijke ontwikkeling. Op 12 maart gaat de meldkamer over op alarmering die zich niets meer aantrekt van een gemeentegrens, maar uitsluitend reageert op de dichtstbijzijnde brandweerkazerne.
bron: gemeente Hoorn