Gemeente Oirschot

Meer ondersteuning voor mensen met een laag inkomen

De gemeente Oirschot wil dat alle inwoners volwaardig kunnen deelnemen aan het sociale leven. Met een minimuminkomen gaat dat natuurlijk een stuk lastiger. Daarom werkt de gemeente, in samenwerking met de andere Kempengemeenten en de Intergemeentelijke Sociale Dienst aan een goede aanpak voor hulp aan mensen met een minimuminkomen en mensen met problematische schulden.

In het voorjaar is er in Eersel over dit onderwerp een bijeenkomst geweest. Daarbij waren raadsleden, bestuurders en belangrijke partners zoals Maatschappelijk Werk Dommelregio en het Woningbedrijf aanwezig. De aanwezigen hebben daar met elkaar gesproken over hoe mensen met schulden geholpen kunnen worden.
De uitkomsten van die workshop hebben geleid tot twee belangrijke dingen: verbetering van schuldhulpverlening en uitbreiding van het minimabeleid. We hebben de bijdragen voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen uitgebreid en verhoogd. Het gaat daarbij om de volgende regelingen:

Kosten schoolgaande kinderen
U kon al een tegemoetkoming krijgen in de schoolkosten en de kosten van deelname aan sociaal-culturele activiteiten. Voor kinderen in het basisonderwijs en het voorgezet onderwijs (volledig dagonderwijs) is deze tegemoetkoming vanaf 1 januari 2008 met 10% verhoogd tot respectievelijk maximaal EUR 110,-- en EUR 220,-- per kind per jaar.

Aanschaf computer
Vanaf 1 januari 2008 geldt een nieuwe regeling. U kunt een tegemoetkoming krijgen van maximaal EUR 500,--. Voor de aanschaf van een computer.
Dit geldt alleen voor gezinnen waarin:
o tenminste één kind dagonderwijs volgt vanaf groep 7 van het basisonderwijs;
o het laatste schoolgaande kind jonger is dan 18 jaar. Tegemoetkoming voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Vanaf 1 januari 2008 zijn deze tegemoetkomingen met 10% verhoogd tot EUR 220, per jaar voor een alleenstaande en EUR 330,-- voor een gezin.

Nieuw is dat deze regeling vanaf 1 januari 2008 ook geldt voor 65-plussers.
De regeling is bedoeld als tegemoetkoming voor extra kosten. Het gaat om kosten die niet direct zichtbaar zijn, zoals hogere telefoon- en portikosten, het laten doen van klusjes rondom het huis, lidmaatschapskosten van patiëntenorganisaties en het bloemetje voor de mantelzorg. De kosten hoeven niet aangetoond te worden.

Maatwerk in bijzondere bijstand
Bijzondere bijstand is een regeling waarbij de gemeente bijspringt als u ineens te maken krijgt met onverwachte, hoge kosten.

Wat wordt bedoeld met een laag inkomen en vermogen? Het inkomen en het vermogen worden getoetst aan de bijstandsbedragen. De tegemoetkoming wordt toegekend aIs het inkomen lager is dan 110% van het voor de persoon geldende bijstandsbedrag en als het vermogen lager is dan het toegestane vermogen.

Informatie
Voor meer informatie en voor de precieze voorwaarden kunt u contact opnemen met ISD de Kempen, telefoon 0497-361730 van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur.