Krajicek en NISB ontwikkelen Gezonde Playgrounds

11/03/2008 12:22

Convenant Overgewicht

De Richard Krajicek Foundation (RKF) en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) gaan samen een nieuwe aanpak voor speelruimte in de grote steden ontwikkelen: de Gezonde Playground. Gezonde Playgrounds zijn speel- en sportplekken die zo zijn ingericht dat zij uitnodigen om er veel tijd door te brengen, veel te bewegen en samen met anderen te verkeren. Daarnaast willen de initiatiefnemers deze playgrounds zo 'aankleden' waardoor zij een gezonde uitstraling hebben.

Op verzoek van het Convenant overgewicht bundelen beide partijen hun krachten om de komende twee jaar in verschillende pilots ervaring op te doen met een uitgebreid aanbod van faciliteiten en programma's die zowel kinderen als ouders stimuleren om meer te bewegen en gezonder te eten. Doel is om een aanpak te ontwikkelen die in alle 40 krachtwijken toegepast kan worden.

Dit kondigen Richard Krajicek en Paul Rosenmöller vanmiddag aan tijdens de presentatie van het TNO-onderzoek naar zes verschillende playgrounds. In de nieuwe aanpak zullen de aanbevelingen van TNO worden meegenomen, zoals het betrekken van ouders en omwonenden, het aantrekkelijker maken voor meisjes en samenwerking met scholen. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat playgrounds heel geschikt zijn om kinderen te stimuleren meer te bewegen. Bovendien kunnen playgrounds bijdragen aan de sociale cohesie en integratie in een wijk, mits er goede faciliteiten en begeleiding aanwezig zijn.

De RKF heeft, met inmiddels 35 playgrounds in 15 steden, deskundigheid op het gebied van de aanleg en het beheer van playgrounds. Tevens heeft de foundation veel ervaring met het begeleiden van en samenwerken met de diverse doelgroepen die gebruikmaken van de playgrounds. Het NISB equipeert professionals en vrijwilligers door middel van sport- en beweeginterventies en deskundigheidsbevordering. De stichting ondersteunt bij lokale netwerkvorming, bijvoorbeeld door het begeleiden van samenwerking tussen onderwijs-, welzijns- en gezondheidsorganisaties enerzijds en sport- en beweegorganisaties anderzijds. Daarnaast zet NISB in op duurzame verandering door borging in beleid.

Het initiatief van RKF en NISB past in het streven van het Convenant en de ministeries van WWI en VWS om een gezonde leefstijl in de grote steden te bevorderen, met name voor jongeren. Zij vormen op dit moment de grootste risicogroep als het gaat om het ontwikkelen van overgewicht en obesitas.