Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


11 maart 2008 - kamerstuk

antwoorden op Kamervragen over het puppy Odin

Directie Landbouw

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA `s-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum


12 februari 2008 2070811270 DL. 2008/590
11 maart 2008 onderwerp bijlagen

Kamervragen over de inbeslagneming en euthanasie van het hondje puppy Odin
Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van het lid Graus (PVV) over de inbeslagneming en euthanasie van het hondje Odin.


1
Bent u bekend met de inbeslagneming en euthanasie in opdracht van Justitie van het jonge hondje Odin?

Ja.


2 en 5
Is het waar dat Odin als puppy van acht maanden bij zijn gezin werd weggehaald? 1)

Is het waar dat bovengenoemde pbijna een jaar heeft moeten wachten op zijn dood- Ministerie van Landbouw, vonnis in een kaal hok zonder de bij zijn leeftijd behorende aandacht en afleiding? Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Landbouw De eigenaresse heeft ten tijde van de inbeslagname op 6 februari 2007 verklaard dat zij de Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401 hond zeven maanden eerder van haar schoonzoon had gekregen. De schoonzoon heeft 2500 EK 's-Gravenhage tijdens het verhoor op 6 februari 2007 bevestigd dat hij de hond zeven maanden eerder Telefoon: 070 - 3786868 had aangeschaft. Rekening houdend met de leeftijd waarop een pvan een moederhond Fax: 070 - 3786100 wordt gescheiden zoals bepaald in artikel 3 van het Besluit scheiden van dieren - te weten zeven weken - gaat het Openbaar Ministerie ervan uit dat de hond ten tijde van de inbeslagname minimaal acht maanden en drie weken oud was.

De beslissing van de Officier van Justitie om de hond in te laten slapen, is op 13 juli 2007 ten uitvoer gebracht. Gelet op de datum van inbeslagname heeft de hond vijf maanden en een week in een dierenpension verbleven. Gedurende deze periode is de hond goed verzorgd.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
11 maart 2008 DL. 2008/590 2


3
Bent u bekend met het feit dat puppies niet in beslag genomen mogen worden zonder grondige reden of bijtincident?

Indien een hond onder de Regeling agressieve dieren (RAD) valt, is dat een reden voor inbeslagname.


4
Is het u bekend dat nog niet volgroeide honden, zoals deze pup, niet in aanmerking mogen komen voor een zogenaamde schouwing ten behoeve van de Regeling Agressieve Dieren (RAD), daar de volwassen afmetingen van lichaam en schedel, welke onontbeerlijk zijn te bepalen of een hond wel of niet onder de RAD valt, ontbreken?

Honden kunnen vanaf zes maanden geschouwd worden.

6
Deelt u de mening dat het in beslag nemen en euthanaseren van dieren louter op basis van hun uiterlijke kenmerken niet meer van deze tijd is?

Zoals bekend wordt momenteel de RAD door een Commissie van Wijzen geëvalueerd. Ik wacht het rapport af en tot die tijd blijft de RAD van kracht.

7
Bent u bereid te bewerkstelligen dat ten onrechte in beslag genomen dieren onmiddellijk worden vrijgelaten?

De dieren die na inbeslagname niet onder de RAD blijken te vallen, worden zo snel mogelijk teruggegeven.

8
Hoeveel dieren zitten momenteel al dan niet onterecht vast in afwachting van een vonnis? Op 28 januari waren er 236 honden die onder de RAD in bewaring vallen.


1) Verslag van Ressortsparket Den Haag

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --