Ingezonden persbericht


Persbericht

Preventie van nierziekten staat óók in Nederland nog in de kinderschoenen

World Kidney Day in teken van preventie en vroegE opsporing nierziekten

Bussum, 11 maart 2008 - Om duidelijk te maken hoe belangrijk goed functionerende nieren zijn voor onze gezondheid én het belang van preventie en vroegtijdige opsporing van verborgen nierziekten te onderstrepen, staat op donderdag 13 maart in meer dan 60 landen World Kidney Day op de agenda. De Nierstichting grijpt deze dag aan voor een oproep om de preventie van nierziekten nog eens op de agenda te zetten. "Het is eigenlijk verbijsterend dat zo'n initiatief in een ontwikkeld land als Nederland nodig is. Hoewel ons land in het buitenland een voorbeeldfunctie heeft op het gebied van preventie van nierziekten is het duidelijk dat ook wij nog een lange weg moeten gaan, voordat de mogelijkheden voldoende worden benut", stelt Paul Beerkens, algemeen directeur van de Nierstichting, vast. "De Nierstichting wil ervoor zorgen dat de vroegtijdige opsporing van verborgen nierschade structureel wordt ingebed in de reguliere gezondheidzorg."

Ruim 500 miljoen mensen - één op de tien volwassenen - kampen wereldwijd met een vorm van nierschade. Bovendien overlijden jaarlijks miljoenen mensen vroegtijdig aan ziekten, zoals hart- en vaatziekten, die rechtstreeks samenhangen met nierfalen. World Kidney Day heeft tot doel zowel burgers, professionals als beleidsmakers te doordringen van het belang van goed functionerende nieren. Slechts weinig mensen zijn zich er namelijk van bewust dat de nieren één van de belangrijkste organen van het menselijke lichaam zijn. Zo weet slechts één op de vijf mensen waar de nieren zich bevinden.

"De nieren zijn een verbazingwekkend en ingenieus orgaan met veel belangrijke functies: ze zuiveren ons lichaam, zorgen ervoor dat we vitaal blijven, maar wat het allerbelangrijkste is: ze houden ons in leven", aldus Beerkens. "Iedere dag filteren onze nieren meer dan 200 liter bloed. World Kidney Day maakt mensen bewust van het belang van goed functionerende nieren en de noodzaak nierziekten vroegtijdig op te sporen. In Nederland hebben 60.000 mensen - 1 op de 200 volwassen Nederlanders - nierschade, zonder dat zij hiervan iets merken. Als hieraan niets wordt gedaan, verslechtert de nierfunctie en lopen zij een groter risico binnen vijf tot vijftien jaar te moeten dialyseren. Met behandeling of leefstijladvies is verslechtering van de nierfunctie bij deze mensen nu nog te voorkomen of af te remmen. Daarom is de vroege opsporing van nierschade zo belangrijk."

Preventie als onderdeel van reguliere gezondheidszorg "Uit onderzoek in opdracht van de Nierstichting blijkt dat controle van de nierfunctie door huisartsen - zelfs bij mensen met een verhoogd risico - te vaak achterwege blijft. Zo wordt de nierfunctie van slechts vier op de tien diabetespatiënten en een kwart van de mensen met een hoge bloeddruk jaarlijks getest. Hieruit blijkt dat bij de preventie van chronisch nierfalen in de huisartsenpraktijk nog veel verbeteringen noodzakelijk én mogelijk zijn", aldus Beerkens. "Om huisartsen te ondersteunen bij de preventie en diagnostiek van nierschade investeert de Nierstichting in de ontwikkeling van een richtlijn en nascholingstraject door het Nederlands Huisartsen Genootschap en de vereniging van internisten/nefrologen. Wij willen hiermee bereiken dat de diagnostiek en behandeling van mensen met te veel eiwit in de urine goed geregeld wordt in de reguliere gezondheidszorg."

Samen investeren in preventie
Vooralsnog wordt in de reguliere zorg volgens Beerkens onvoldoende gebruik gemaakt van de grote mogelijkheden die het controleren op eiwit in de urine biedt voor preventie van nierziekten."Daarom lanceerde de Nierstichting in 2006 de campagne 'STOP beginnende nierziekte' en stelden wij de Niercheck - een eenvoudige zelftest op de hoeveelheid eiwit in de urine - één jaar lang gratis ter beschikking. Dankzij de Niercheck is bij ongeveer 3.400 mensen nierschade ontdekt en bij 2.000 mensen hoge bloeddruk of diabetes opgespoord. Door behandeling en aangepaste leefstijl kan bij deze mensen nierfunctieverlies worden voorkomen of beperkt", legt hij uit. "In het buitenland was veel belangstelling voor onze campagne, maar óók in eigen land kwam dankzij de campagne de discussie op gang over preventieve geneeskunde en zelftests. Met de introductie van de Niercheck heeft de Nierstichting hiermee het belang van de vroege opsporing van nierschade op de kaart gezet, niet alleen bij het publiek maar ook bij professionals."

Gezamenlijk preventieprogramma
De Nierstichting staat niet alleen in haar streven naar een structurele preventie en vroege opsporing van chronische ziekten. Zo is er het samenwerkingsverband LekkerLangLeven met het Diabetesfonds en de Hartstichting. Met dit gezamenlijke preventieprogramma willen de drie fondsen bereiken dat in Nederland het tijdig opsporen en behandelen van nierfalen, hart- en vaatziekten en diabetes verankerd worden in de reguliere zorg.


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht