Monsterboard


Vraag naar personeel stijgt over gehele breedte

Monster Employment Index herstelt sterk in februari

Amsterdam, 11 maart 2008 - De vraag naar personeel is in februari weer toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index, de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt. De Index steeg met 13 punten naar 201. Deze opleving volgt op de scherpe daling van de Index in januari. In vrijwel alle sectoren steeg de vraag naar personeel, de sectoren horeca & toerisme en overheid & defensie zagen de grootste stijging.

"De Index laat zien dat werkgevers nog steeds op grote schaal op zoek zijn naar personeel", zegt Diana Krieger Managing Director van Monsterboard.nl. "Door de opleving in februari lijkt de Monster Employment Index hersteld van de opvallende daling die we in januari zagen en die voor een groot deel aan seizoenseffect te wijten valt. Met een toegenomen vraag over de gehele breedte biedt dit een positief vooruitzicht voor de Nederlandse arbeidsmarkt."

Horeca herstelt sterk
Nagenoeg alle sectoren vertoonden een toename in de online vraag naar personeel. Niet alleen herstelden zij van de terugval in januari, vele bereikten ook een nieuw hoogtepunt. Horeca steeg met 42 punten het hardst naar een nieuw record van 250 en herstelde daarmee van de scherpe daling in januari. Ook binnen de publieke sector (+31), onderwijs & training (+29), administratie (+27) en transport & logistiek (+24) nam de vraag sterk toe.

De enige twee sectoren die een verdere daling lieten zien, waren bouw & grondstofwinning (-9) en telecommunicatie (-3). In Noord-Brabant en Zuid-Holland was de grootste daling in de bouw te zien. Vergeleken met februari vorig jaar staat de bouwsector 24 punten lager.

Groei in alle provincies
De online vraag naar personeel nam overal in Nederland toe. In Limburg steeg de Index met 25 punten het sterkst, na de daling van 20 punten in januari. Met name binnen de publieke sector en onderwijs & training nam de vraag naar personeel toe. Ook in Friesland (+22), Drenthe (+18) en Noord-Holland (+18) nam de vraag flink toe. In Friesland waren het vooral de financiële dienstverlening, techniek en horeca die de Index lieten stijgen. In Zeeland en Zuid-Holland steeg de Index met respectievelijk 2 en 3 punten het minst. Maar deze twee provincies kenden in januari dan ook de minste daling.

Record in Europa
De Europese Index herstelde met een stijging van 26 punten meer dan gemiddeld van de seizoensdip in januari en staat nu op 165 punten, het hoogste punt sinds het begin van de Index drie jaar geleden. Groot-Brittannië deed het met een toename van 32 punten het best, gevolgd door Frankrijk (+27). Ook Zweden en Duitsland deden met een stijging van respectievelijk 22 en 21 punten beter dan de 13 puntengroei van Nederland.

---

Het volledige Monster Employment Index-rapport (inclusief alle tabellen) is kosteloos op te vragen via pers@monsterboard.nl.