Gemeente Ede

nummer 047 / Ede, 11 maart 2008

Gemeente Ede stelt nieuw milieuprogramma vast

Het college van burgemeester en wethouders heeft een nieuw milieuprogramma voor de periode 2008-2011 opgesteld. Hierin staan plannen om de milieukwaliteit in Ede verder te verbeteren. De notitie geeft ook een overzicht van de bereikte resultaten in 2007. Het nieuwe milieuprogramma wordt op 29 mei aan de gemeenteraad voorgelegd.

Milieuvergunningen
Belangrijk aandachtspunt bij milieuvergunningen was in 2007 het energieverbruik. De meeste bedrijven beschikken inmiddels over een actuele vergunning en leven de energievoorschriften na. Op 1 januari 2008 is het Activiteitenbesluit (Barim) in werking getreden. Het Rijk wil hiermee de regeldruk voor bedrijven verminderen. Uitgangspunt blijft dat het milieu op hetzelfde niveau wordt beschermd.

Afvalwater- en rioleringsbeheer
In 2007 zijn de laatste woningen en bedrijven aangesloten op het rioolstelsel of hebben een eigen goedgekeurde voorziening die voldoet aan het Lozingenbesluit. Het regenwater van enkele straten (Lunteren omgeving station en Ede deel Bellestein) is afgekoppeld van de riolering. In 2008 zal het regenwater in de Componistenbuurt in Ede worden afgekoppeld.

Bodembeheer
Nieuwe wetgeving biedt gemeenten de mogelijkheid om gebiedsspecifiek bodembeleid vast te stellen. De gemeente zal in 2008 bezien of dit voor Ede nodig is.

Geluidhinder
Om de geluidhinder door wegverkeer tegen te gaan legt de gemeente, bij onderhoud van wegen, geluidreducerend asfalt aan bij akoestische knelpunten. Inmiddels is er ruim 11 kilometer weg met geluidreducerend asfalt; in 2007 werd de Molenstraat van stil asfalt voorzien.

Afval
Het hergebruikpercentage is in 2007 gestegen tot ruim 65%. Deze stijging komt vooral door betere scheiding van oud papier en grof huishoudelijk afval.
De gemeente onderzoekt mogelijkheden om het hergebruik nog verder te bevorderen. Zo is in 2007 gestart met een proef om textiel in speciale zakken via papiercontainers in te zamelen. In 2008 vindt een proef plaats met de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsmateriaal.

Veiligheidsrisicos bedrijven
Het rijk hanteert steeds strengere regels als het gaat om de veiligheid bij bedrijven. De gemeente besteedt hier dan ook veel aandacht aan. Vorig jaar werd bij 2 bedrijven met LPG-opslag de milieuvergunning ingetrokken en werden 4 ondergrondse opslagtanks gesaneerd.

---