Gemeente Middelburg

Persbericht
11 maart 2008

Wijzers niet terug op kerk Arnemuiden

Vanwege de harde wind gaat het terughangen van de wijzerplaten en wijzers op de Nederlands Hervormde kerk van Arnemuiden vanochtend niet door. Volgens het bedrijf dat de kraan levert, is het te riskant. Als de wind vanmiddag gaat liggen, gaan het kraanbedrijf en de medewerkers van klokkenspecialist Koninklijke Eijsbouts alsnog aan de slag.

Het uurwerk is een maand van zijn plek geweest. In de werkplaats in Asten hebben de wijzers nieuwe verlichting gekregen.

Het carillon van de kerk krijgt een onderhoudsbeurt. Die klus is wel gestart en duurt tot het einde van de week. Onder andere de stalen klepels van de grote luidklokken worden vervangen. De klepels zijn in de loop der jaren platgeslagen en worden vernieuwd. Daarnaast zijn de assen die de vier uurwerken aandrijven roestig en krom. Ook die worden vervangen.

Voor de stadsbeiaardier wordt het makkelijker om de melodieën van het carillon te veranderen. Hij kan vanaf zijn thuiscomputer de muziek doorsturen naar de computer in de kerk. Die zet de noten automatisch om naar carillonmuziek.

In 1505 stond er al een kerk in Arnemuiden, maar die is vanwege bouwvalligheid gesloopt. Op 31 maart 1858 werd de eerste steen gelegd voor een nieuwe kerk, naar een ontwerp van J. Boudrez. Het is een recht gesloten zaalkerk, met een geveltoren met opengewerkte houten lantaarn en naaldspits. Binnen liggen de grafstenen uit de oude kerk.