Gemeente Zoetermeer

Witte ballonnen de lucht in tegen huiselijk geweld

Muziek, witte ballonnen en een film. Dat waren de publiekstrekkers tijdens een actie op 7 maart in winkelcentrum Leidsenhage tegen huiselijk geweld. Wethouders uit de Haagse regio lieten de witte ballonnen op met als doel om meer bekendheid te geven aan het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) in de Haagse regio. Bij dit Steunpunt kunnen ook Zoetermeerse inwoners terecht. Bij de wijkposten en de balies in het stadhuis is informatiemateriaal over het Steunpunt te verkrijgen. Tijdens de actie werd ook de nieuwe voorlichtingsfilm getoond over huiselijk geweld. Deze film geeft informatie over het Steunpunt en wat betrokkenen kunnen doen om huiselijk geweld te stoppen.

Aantal meldingen fors gestegen
Ieder jaar stijgt het aantal meldingen bij het Steunpunt. Zo werden vorig jaar 662 geweldsituaties gemeld. Dit is een stijging van 43 procent vergeleken met 2006 (461 meldingen). Daarnaast ontving het Steunpunt in 2007 ruim 2300 telefoontjes voor informatie en advies. Door middel van publieksacties probeert het steunpunt het taboe over huiselijk geweld te doorbreken en de eigen bekendheid verder te vergroten.

Er bellen veel hulpverleners en vrouwelijke slachtoffers voor advies en hulp. Ook plegers en mannelijke slachtoffers beginnen de weg naar het Steunpunt te vinden. Bij gemiddeld 60 procent van de huiselijk geweldsituaties zijn kinderen betrokken. Daarom werkt het Steunpunt samen met Bureau Jeugdzorg, maar ook met de daderhulpverlening, de politie, het maatschappelijk werk en de vrouwenopvang. Daarnaast zochten afgelopen jaar meer illegalen en slachtoffers uit de Oostbloklanden contact.

Mensen kunnen 24 uur per dag en 7 dagen per week bellen naar 0900-0443322 voor advies, informatie en ondersteuning. Dat kan eventueel ook anoniem. E-mailen kan ook via de website www.huiselijkgeweldhaaglanden.nl.