Drenthe College


Description: De gemeente Emmen biedt inwoners met een minimuminkomen een gratis energiebesparingspakket. Door de speciale aanpak is de respons op dit project in Emmen fors hoger dan gemiddeld. Bovendien biedt het project kansen voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Zij doen via Buurtsupport werkervaring op.

Startpagina

Hoge respons op energieproject in Emmen

07 maart 2008

De gemeente Emmen biedt inwoners met een minimuminkomen een gratis energiebesparingspakket. Door de speciale aanpak is de respons op dit project in Emmen fors hoger dan gemiddeld. Bovendien biedt het project kansen voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Zij doen via Buurtsupport werkervaring op.
Persoonlijke benadering
In veel gemeenten in Nederland zijn energieprojecten waarbij mensen met een minimuminkomen een gratis energiebesparingspakket ontvangen. Volgens Joop Einhaus, directeur van Buurtsupport, is de respons op het energieproject in Emmen veel hoger dan in andere gemeenten. Gemiddeld is de respons zon 20% en bij ons is dat 50%. Dat komt doordat wij de mensen persoonlijk benaderen. Mensen ontvangen een brief waarin staat dat studenten langskomen voor een gratis energieadvies. Als de mensen niet thuis zijn, zoeken wij opnieuw contact. Juist door deze persoonlijke benadering is de deelname aan het project hoog en hebben we nu al het 700e pakket geïnstalleerd.

Samenwerking
Naast de persoonlijke benadering maakt ook de samenwerking tussen verschillende partijen dit project uniek. Het is een samenwerking tussen de gemeente, de twee woningcorporaties Wooncom en Domesta, het Drenthe College, AOC Terra en Buurtsupport. Op deze manier profiteren meerdere partijen van het project. Allereerst kunnen mensen met een minimuminkomen bezuinigen op hun energienota. Daarnaast behalen studenten studiepunten en verbeteren hun sociale vaardigheden. Vervolgens doen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt via dit project werkervaring op, aldus Joop Einhaus.

Op de foto van links naar rechts: Wethouder Jenne Holman, Joop Einhaus van Buurtsupport, de heer Hoekstra en twee medewerkers van Buurtsupport die uitleg geven over het energiepakket.

Foto: Jan Sibon