European Union




---

Staatssteun: Commissie akkoord met 3,5 miljoen euro opleidingssteun voor Volvo Cars Gent

---

Reference: IP/08/416 Date: 11/03/2008

Brussel, 11 maart 2008

Staatssteun: Commissie akkoord met 3,5 miljoen euro opleidingssteun voor Volvo Cars Gent

De Europese Commissie heeft besloten dat de 3,54 miljoen euro aan steun van het Vlaams Gewest voor de financiering van opleidingsacties bij Volvo Cars Gent ("VCG") verenigbaar zijn met de staatssteunregels van het EG-Verdrag. Het Vlaams Gewest had de steun voor in totaal 6,02 miljoen euro in mei 2007 aangemeld. De Commissie stelde daarop een diepgaand onderzoek in (zie IP/07/1311), aangezien zij meende dat de steun deels zou kunnen worden gebruikt voor de financiering van opleidingsacties die VCG hoe dan ook zou hebben uitgevoerd, dus ook zonder de steun. Deze exploitatiesteun verstoort de concurrentie tussen assemblagefabrieken en is in principe verboden. Naar aanleiding van de bezorgdheid van de Commissie heeft België de steun aangepast, zodat alleen opleidingsacties worden gesteund die zonder de steun niet zouden zijn uitgevoerd.

EU-commissaris voor concurrentie Neelie Kroes: Nu de steun is aangepast, ontvangt Volvo geen subsidies meer voor opleidingsacties die hoe dan ook zouden zijn uitgevoerd. Die subsidies zouden niet eerlijk zijn geweest ten opzichte van concurrenten van Volvo. Het eindresultaat is een goed steunpakket, dat zorgt voor een groter aanbod van geschoolde arbeidskrachten, de economische groei stimuleert en werkgelegenheid creëert, terwijl tegelijkertijd wordt voorzien in eerlijke concurrentie voor Volvo."

In mei 2007 heeft België een project van de regering van het Vlaams Gewest aangemeld om 6,02 miljoen euro steun te verlenen voor een opleidingsprogramma. De steun zou worden verleend aan Volvo Cars Gent, dat deel uitmaakt van de Ford Motor Company. De fabriek heeft 4 800 werknemers en produceerde in 2006 in totaal 240 000 auto's. De onderneming introduceert momenteel een nieuw productieplatform, dat binnen de Ford-groep de standaard moet worden voor middelgrote voertuigen en niet alleen Volvo-modellen gaat produceren, maar ook modellen van de merken Ford en Jaguar. Een deel van het opleidingsprogramma staat direct in verband met deze investering.

Op 12 september 2007 is de Commissie een diepgaand onderzoek gestart, aangezien zij twijfelde aan de verenigbaarheid van de steun met de EU-regels voor staatssteun. Om een nieuw platform te introduceren, moeten de werknemers van een fabriek worden opgeleid in de nieuwe technieken en werkmethoden. De Commissie vroeg zich af of de steun de onderneming ertoe aanzet aanvullende opleidingsuitgaven te doen. Dat is namelijk het doel van opleidingssteun. De Commissie moest daarvoor nagaan of de steun niet gewoon uitgaven zou subsidiëren die de onderneming hoe dan ook zou hebben gehad. Dergelijke steun zou één bepaalde onderneming, Volvo, een voordeel bezorgen ten koste van haar concurrenten.

In de loop van het onderzoek erkende België dat de opleidingsacties deels ook zonder de steun zouden zijn ondernomen, aangezien deze noodzakelijk waren om het nieuwe platform te gebruiken. België betoogde echter dat het programma deels verder zou gaan dan wat noodzakelijk was om het nieuwe platform te gebruiken en zonder de steun niet zou zijn uitgevoerd. Bijgevolg bracht België de begroting van het project terug tot 3,54 miljoen euro om alleen dat laatste gedeelte te ondersteunen, met name basisopleiding over algemene onderwerpen om de kwalificaties van het personeel te versterken.

De conclusie van de Commissie luidde dat België het opleidingsprogramma terecht heeft onderverdeeld in activiteiten die op basis van de marktwerking zouden worden uitgevoerd en activiteiten die alleen zouden worden uitgevoerd als er steun werd verleend. Aangezien België alleen dat laatste gedeelte wil ondersteunen, is de steun echt noodzakelijk om de aanzet te geven tot extra opleidingsacties en verstoort deze de concurrentie niet.

De niet-vertrouwelijke versie van de beschikking is beschikbaar onder zaaknummer C 35/2007 in het Staatssteunregister op de website van DG Concurrentie, zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost. Een lijst van de meest recente beschikkingen inzake staatssteun die op internet en in het Publicatieblad zijn gepubliceerd, is te vinden in State Aid Weekly e-News.