Amsterdam Airport Schiphol

Published: 15:30 11.03.2008 GMT+1 /Source: Schiphol Group /AEX: SCHIPHOL /ISIN:

Samenwerking met Guangzhou: Schiphol Group zet voet op Chinese bodem

Schiphol Group heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met Guangzhou Baiyun International Airport voor de ontwikkeling van commerciële activiteiten op de luchthaven van Guangzhou. De overeenkomst werd vandaag ondertekend door Frits Kuipers, Directeur Consumers International, en de heer Cai Chaolin, Deputy General Manager Guangzhou Baiyun International Airport Ltd.

Schiphol Group adviseert Guangzhou bij de verdere ontwikkeling van de commerciële activiteiten, met name op het gebied van management en bedrijfsvoering van retail en horeca. Het samenwerkingscontract heeft een looptijd van twee jaar, met een optie op verlenging. Schiphol zal voor deze periode een van haar mensen in Guangzhou stationeren.

De heer Liu Zijing, President Guangdong Airport Management Corporation, wees tijdens de ondertekening van het contract op de commerciële kennis en ervaring van Schiphol Group en de voordelen die Guangzhou kan behalen met deze samenwerking.

Schiphol Group verwacht veel van de samenwerking. CFO Pieter Verboom:"Met dit samenwerkingsverband zetten we voet op Chinese bodem. Het is een eerste stap om onze AirportCity formule in China te vermarkten en het opent ook mogelijkheden voor de ontwikkeling van andere onderdelen van de AirportCity concept, bijvoorbeeld op het gebied van vracht en vastgoed."

Luchthaven van Guangzhou

Guangzhou Baiyun International Airport is na Beijing de grootste luchthaven van China. De luchthaven is de thuisbasis van China Southern Airlines, die partner is van Air France-KLM. China Southern Airlines is een van de grootste airlines van China met 142 binnen- en buitenlandse bestemmingen. China Southern vliegt dagelijks, via Beijing naar Amsterdam Airport Schiphol.

In 2007 reisden 30 miljoen reizigers via Guangzhou Baiyun International Airport, en werd er 650.000 ton vracht vervoerd. In 2010 verwacht de luchthaven van Guangzhou dat 40 miljoen passagiers via de luchthaven zullen reizen, in 2015 hoopt men het aantal van 60 miljoen passagiers te bereiken.

De stad Guangzhou, in de provincie Guangdong telt 12 miljoen inwoners. De regio maakt deel uit van de Pan River Delta met een totale bevolking van 450 miljoen inwoners; een kwart van de totale Chinese bevolking.

008-2008/gc