Elco Brinkman krijgt Energiebesparingsverkenner voor woningen

11/03/2008 15:35

Libéma Exhibition

Bouwend Nederland ziet zich de komende jaren geplaatst voor een enorme opgave om de oudere bestaande bouw energetisch te renoveren. Het wordt een grote uitdaging de woonconsument te overtuigen van het nut en de noodzaak van het verbeteren van de woning, aldus Brinkman. In dit kader heeft Hans van Eck van SenterNovem tijdens de opening van de Bouwbeurs Zuid-Nederland in de Brabanthallen 's-Hertogenbosch de Energiebesparingsverkenner voor woningen aan Brinkman overhandigd.

Brinkman hield tijdens de opening van de beurs een pleidooi voor meer marketing van de bouw. "We kunnen van alles maar dat moeten we ook laten zien". Hij benadrukte dat in het kader van het programma "Meer met Minder" er zeer veel werk voor de bouw aankomt. Het gaat daarbij om de energieprestatie van het oude woningvoorraad op hedendaags niveau te krijgen. Dat bespaart enorm veel energie en beperkt de woonlasten. De fors gegroeide Bouwbeurs Zuid-Nederland is volgens Brinkman een bewijs dat de bouw leeft en dat partijen meer naar buiten willen treden. De vakbeurs duurt nog tot en met donderdag 13 maart en is geopend van 12.00 uur tot 22.00 uur.

De heer Koning, programmaleider marktanalyse en wonen van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid liet aan de hand van recente cijfers zien dat de regio Zuid-Nederland, Limburg, Noord-Brabant en Zeeland, een kwart van de totale bouwproductie van Nederland voor zijn rekening neemt. Met zeer goede vooruitzichten, hoewel na 2008 de groei iets af zal vlakken. De cijfers die hij presenteerde hielden overigens nog geen rekening met de door Brinkman gesignaleerde hoeveelheid werk in de oude wijken.

SenterNovem ontwikkelde de verkenner in samenspraak met professionals in de gebouwde omgeving zoals installateurs, adviseurs, aannemers en woningcorporaties. Ook consumenten en andere huiseigenaren kunnen online de verkenner raadplegen. Wie op de website www.energiebesparingsverkenner.nl een aantal vragen invult, krijgt een lijst met energiebesparende maatregelen die voor de eigen situatie van toepassing zijn. Met daarbij een indicatie van de besparing die dit oplevert.