Deelgemeente Charlois Rotterdam

Verbreding A15

De A15 tussen de Maasvlakte en het Vaanplein wordt vanaf 2010 verbreed. De verbreding is noodzakelijk voor de toekomstige Tweede Maasvlakte en om de mainport en het achterland bereikbaar te houden. Op maandag 3 maart ondertekenden veertien partijen de Bestuursovereenkomst capaciteitsvergroting A15.

Hierin zijn de afspraken rond de aanleg, vormgeving en inpassing van de verbrede A15, die in 2016 klaar moet zijn. Ondertekenende partijen waren de Minister van Verkeer en Waterstaat, de heer Eurlings, de Stadsregio, de provincie Waterschap Hollandse Delta, Havenbedrijf Rotterdam, ProRail en de gemeenten en deelgemeenten die aan de A15 liggen. Namens de deelgemeente Charlois tekende deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst de overeenkomst.

Ook voor Charlois is de verbreding van de A15 belangrijk. Ten zuiden van Charlois vindt de verbreding aan de zuidkant -de kant van Carnisselande- plaats. Met de bouw van deze wijk is daar al rekening mee gehouden. Charlois en de buurgemeenten hebben er op aangedrongen dat het doortrekken van de Verlengde Zuiderparkweg naar de Rhoonse Baan zo snel mogelijk gaat gebeuren. Die weg wordt nu aangelegd tot aan de Driemanssteeweg. Met het doortrekken van die weg hoopt de deelgemeente dat allerlei overlast en opstoppingen bij de Charloise Lagedijk tot het verleden gaan behoren. Deze verbinding van belang om vanuit Carnisselande en Portland het nieuwe eindstation van de Randstadrail, namelijk Slinge, te bereiken. Een betere verbinding vanuit de Vinexwijken naar de naoorlogse wijken in Rotterdam Zuid geeft extra omzet voor de lokale economie en is ook gunstig voor allerlei voorzieningen zoals scholen, sportclubs etc.

Daarnaast geeft het de kans het recreatiegebied De Oude Maas en een nog aan te leggen recreatiegebied beter bereikbaar te maken met de fiets. Met de verbreding van de A15 probeert de gemeente Barendrecht ook het Vrijenburgviaduct verbreed te krijgen of zo verbeterd dat het veiliger wordt voor fietsers.
Verder komen er extra verbindingen, zoals de doorgetrokken Verlengde Zuiderparkweg en een nieuw te bouwen fietsbrug over het spoor en de A15 in het verlengde van de Krabbedijkestraat/Pendrechtse Dijk. Met die laatste langzaam verkeerroute kom je vanuit Rotterdam in één keer in het nieuw aan te leggen recreatie- en natuurgebied terecht. Tussen Portland en Rhoon en tussen de afslag Charloise Poort en de Oude Maas wordt een 600 hectare groot nieuw recreatie- en natuurgebied aangelegd.