EU sportministersbijeenkomst in Brdo

AO ter voorbereiding op de informele EU sportministersbijeenkomst in Brdo

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

S/TOP-SP-2837140

11 maart 2008

Op maandagmorgen 17 maart 2008 is er een informele EU sportministersbijeenkomst in Brdo. Ik heb hiervoor geen geannoteerde agenda ontvangen. Volgens de uitnodigingsbrief is het belangrijkste doel van deze bijeenkomst het benoemen van prioriteiten bij de implementatie van de actiepunten die voortvloeien uit het Witboek sport. Naar verwachting zullen de sportministers ook spreken over de wijze waarop de onderlinge afstemming tussen EU lidstaten en de positie van Europa in het World Anti Doping Agency versterkt kan worden. In het Algemeen Overleg met de Kamer op 13 maart zouden deze twee thema's aan de orde kunnen komen.

In overleg met de sport heb ik een top 3 van prioriteiten voor de implementatie van het Witboek Sport vastgesteld. In Brdo zal ik vragen deze top 3 van prioriteiten vast onderwerp te maken van de lijst van bespreekpunten voor sportministers. Daarnaast zal ik ook een oproep doen tot voortzetting van de dialoog met de sportsector. In deze dialoog moeten de verschillende verantwoordelijkheden van de sector zelf en van de overheid duidelijk worden benoemd.

In de discussie over de positie van Europese overheden binnen WADA staat voor Nederland de internationale aanpak van het dopingprobleem voorop. Nederland zal aandringen op betere samenwerking van overheden op mondiaal niveau bij de voorbereiding van bestuurs-vergaderingen van de WADA. Het optreden van de Europese Commissie op het terrein van doping moet de huidige activiteiten van de Raad van Europa en UNESCO complementeren. Het subsidiariteitsbeginsel moet hierbij in acht genomen worden.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker